IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия и Chevron постигнаха споразумение за петролния разлив

Американският петролен гигант ще похарчи над 130 млн. долара за компенсационни дейности, включително по екологични проекти

14:53 | 14.09.13 г. 1
<p>
	Петролният разлив в участъка &quot;Фраде&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петролният разлив в участъка "Фраде". Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Chevron е подписала вчера споразумение с бразилски прокурори, което може да доведе до прекратяване на гражданския процес, в който се иска тя да плати 17,5 млрд. долара за щетите, нанесени от петролен разрив от ноември 2011 г., съобщи адвокатът на на петролния гигант в Бразилия, цитиран от Ройтерс.

Споразумението включва изразходването на 300 млн. реала (около 130 млн. щатски долара) за компенсационни дейности, след като преди близо 2 години 3 600 барела се изляха в океана североизточно от Рио де Жанейро. От общата сума около 95 млн. реала са за обществени и екологични проекти, уточниха от компанията.

„С подписването на споразумението, което ангажира  Chevron с безпрецедентни мерки за предотвратяване на нови инциденти и за компенсации за разлива в участъка „Фраде“, на двете дела може да бъде сложен край“, обявиха от бразилската прокурорска служба.

Делата са най-големите в екологичната история на Бразилия.

Разливът не доведе до видими екологични щети, не се приближи изобщо до бразилските брегове и никой не пострада, посочи в свой доклад през 2012 г. бразилският регулаторен орган за течните горива. Наказателните обвинения бяха оттеглени през февруари.

Компанията Transocean, която бе сондиращият подизпълнител в участъка "Фраде" по време на разлива, също е подписала споразумението, без да се включва в разноските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Някакси не е справедливо: На хората петролът им се разлял, пък тях още и да си плащат за него им искат. Ама-хА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още