IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP хвърли светлина върху печалбите на трейдърите на Big Oil

Въпреки че е по-известен със своите петролни полета, рафинерии и бензиностанции, британският концерн е един от най-големите търговци на суровини в света

16:47 | 16.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският енергиен гигант BP Plc разкри подробности около рентабилността на своето трейдърско подразделение, допускайки, че то успява да постигне годишна възвръщаемост от 2,5 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Признанието, което беше направено по време на презентации тази седмица относно плановете на компанията за чиста енергия, посочва търговията през първата половина на годината като една от малкото оптимистични дейности за BP и нейните конкуренти от Big Oil (групата на най-големите публични петролни компании в света – бел. ред.). Търговията на трейдърите на компанията са ù донесли огромни суми, които частично компенсират въздействието на коронакризата върху цените на петрола и търсенето на енергия. 

Вътрешната търговия на трейдърското подразделение на BP има „дълъг опит“ при увеличаването на средната възвръщаемост на вложения капитал с до 2 процентни пункта, посочва главният изпълнителен директор Бърнард Луни.

За разлика от строго пазената печалба на подразделението, компанията разкрива средния размер на капитала, който използва всяка година. От 2015 до 2019 г. тази стойност е била 124,2 млрд. долара годишно, според годишния доклад от миналата година. Това предполага, че увеличението на средната възвръщаемост на вложения капитал с 2% се равнява на около 2,5 млрд. долара.

BP не разкрива печалбите на трейдърското си подразделение и отказва да коментира въпроси от Bloomberg News относно това изчисление.

Въпреки че е по-известен със своите петролни полета, рафинерии и бензиностанции, концернът е един от най-големите търговци на суровини в света. Заедно с конкурентите си Royal Dutch Shell Plc и Total SE, той залага собствени пари на световните пазари на петрол и природен газ. Компанията заяви, че е търгувала малко под 11 милиона барела на ден суров петрол през миналата година, или повече от най-популярните играчи в индустрията за търговия със суровини като Vitol Group, Trafigura Group и Glencore Plc.

Когато по-рано тази година инвеститорите попитаха Total за рентабилността на трейдърския ѝ бизнес, главният изпълнителен директор Патрик Пуяне отговори: „Търговията с петрол е тайна“.

Трейдърите на компаниите се възползваха от турбулентните ценови движения през тази година, предизвикани от пандемията. BP, например, подчерта „изключително силните резултати“ в своето трейдърско звено през второто тримесечие, докато еквивалентното подразделение на Shell се радва на рекордни печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още