IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсово търгуваните стоки бяха най-добрата инвестиция през 2010

Цените на памука, среброто и царевицата скочиха силно, надминавайки поскъпването на щатския долар, акциите и облигациите

11:56 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсово търгуваните стоки бяха най-добрата инвестиция през 2010

Цените на борсово търгуваните стоки се покачиха значително през 2010 г. и надминаха поскъпването на акциите, облигациите и щатския долар, превръщайки се в най-добрата инвестиция, пише Bloomberg.

Силното представяне на суровините дойде, след като Китай поведе през 2010 година възстановяването на световната икономика от първата й рецесия от Втората световна война насам.

Китай задмина през 2010 Япония като втора по големина икономика в света. Страната е и най-големият потребител на суровини от памук до мед и соя.

Индексът на Thomson Reuters/Jefferies CRB, който следи цените на 19 от основните борсово търгувани стоки в света, се е повишил със 17% през 2010. Междувременно индексът на Morgan Stanley за цените на акциите в световен мащаб MSCI All Country World Index е нараснал с 13%, докато глобалните облигации са донесли възвръщаемост от 4,7% към края на декември, сочи индексът на Bank of America Merrill Lynch.

Щатският долар поскъпна с 1,5%, показва доларовият индекс, който следи курса му срещу валутите на шестте основни търговски партньори на САЩ. Индексът, отразяващ цените на суровините, изпреварва другите три показателя за първи път от 2007 година насам.

Миналата година освен това е първата от 2005, в която цените на борсово търгуваните стоки, акциите, облигациите и щатския долар се повишиха едновременно.

Водени от очаквания за повишено търсене през 2011 година инвеститорите засилиха инвестициите си в суровини през 2010 г. Икономическият растеж на Китай, най-бързо растящата сред големите икономики в света, предизвика рекордно търсене на захар и соя и покачване на вноса на мед.

В същото време реколтата от пшеница пострада от най-тежката суша в Русия за последния поне половин век, от силните наводнения в Канада и пресъхването на обработваемите площи в Казахстан и някои страни в Европа и Южна Америка.

Памукът стана най-силно поскъпналата суровина в индекса Thomson Reuters/Jefferies CRB. Цената му се повиши с 92% през 2010, достигайки рекордни нива на 21 декември, до голяма степен заради спекулации, че предлагането няма да успее да отговори на темповете, с които търсенето в Китай расте.

Среброто, което е най-широко използваният индустриален метал, поскъпна с 84% през 2010 г., тъй като привлече както инвеститорите, залагащи на по-бърз растеж на икономиката, така и песимистите, които очакват влошаване на нейното състояние.

Царевицата поскъпна на свой ред с 52%, а цената на кафето скочи до най-високото си ниво за последните 13 години, докато запасите от суровината се свиха, а лошото време застраши реколтата от Южна Америка.

Суровините са поскъпнали с цели 29% през втората половина на 2010 г., което е второто им най-силно представяне за шестмесечие, откакто индексът Thomson Reuters/Jefferies CRB започва да се изчислява през 1956 г. Анализатори коментират пред Bloomberg, че голямото търсене несъмнено идва от Китай.

През първата половина на 2010 цените на борсово търгуваните стоки се понижиха с близо 9% заради страхове, че дълговата криза в еврозоната ще затрудни възстановяването на световната икономика.

От 19-те стоки, включени в индекса, цените се повишиха на 17, като се изключи природният газ, който поевтиня с 21% през 2010 г., и какаото, което загуби 7,7 на сто.

Само в рамките на декември, когато златото, медта и памука поставиха ценови рекорди, индексът се е повишил с 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още