IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Ценният метал става все по-малко ценен

Златото се отлепи от най-ниското си ниво от август 2010 г., но възстановяването е бавно и скромно

11:31 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: Ценният метал става все по-малко ценен

Златото и среброто поскъпнаха за пръв път от 4 дни насам, отлепяйки се от най-ниските достигнати нива от август 2010 г. насам, след като негативната корекция на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие вдъхна оптимизъм у инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ може да не започне да свива скоро ежемесечните монетарни стимули, а вложенията в ценните метали се стабилизираха, съобщи Bloomberg.

Цената на златото с незабавна доставка се повиши с 1,4% до 1 244,06 долара за тройунция, след като вчера бе потънала до 1,222 долара за тройунция. Среброто поскъпна с 2,2% до 18,934 долара за тройунция, заличавайки най-тежката си тримесечна загуба от 1980 г., когато братята Хънт се опитаха да монополизират пазара му.

От началото на април златото е изгубило 22% от стойността си, насочвайки се също към рекордна тримесечна загуба, откакто през миналата седмица председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че централната банка може да забави темпото на изкупуване на активи, ако икономиката на САЩ продължи да се подобрява. 

Днес златото с доставка през август поскъпна с 0,8% до 1 239,70 долара за тройунция на платформата за електронна търговия на Comex, преди цената да се понижи до 1 238,70 долара за тройунция. Вчера тя се срина до 1 221 долара.

Среброто, което се представя най-зле сред суровините от началото на годината със загуба от 38%, вчера потъна до 18,445 долара за тройунция. За тримесечието ценният метал е загубил 33% от стойността си.

„Нагласата определено се промени и станахме свидетели на прибързано ликвидиране на позиции“, заяви Джонатан Берат, главен изпълнителен директор на изданието за суровини Barratt’s Bulletin. „Проблемите остават сериозни, но стимулите все още не са започнали да се свиват, нито пък някой  решил да наказва метала“, добави той.

Разгромът на златото през това тримесечие е най-големият от поне 1920 г. насам, сочат данни на Bloomberg. Цената му се насочва към трети тримесечен спад, а това е най-слабото представяне от 2001 г. и ще прекъсне 12-годишна печеливша серия.

От началото на годината златото е изгубило 26% от стойността си, тъй като инвеститорите изгубиха вярата си в метала като закрила за състоянието им на фона на рекордния отлив от борсово търгуваните фондове. Активите в  SPDR Gold Trust - най-големият борсово търгуван фонд, подкрепен със златни активи – останаха без промяна вчера, след като на 25 юни паднаха до най-ниското си ниво от февруари 2009 г. Само през това тримесечие вложенията са се свили с 21%, а това е най-силният спад от основаването му през 2004 г.

Акциите на златодобивните компании се понижават по целия свят вследствие на рязката обезценка на жълтия метал, добавят от Bloomberg, цитирани от Bulgaria On Air. В САЩ тези на Barrick Gold Corporation и на Newmont Mining Corporation отчетоха резки понижения.

Изглежда ценният метал става все по-малко ценен, констатират от американската агенция.

Анализаторът Дейвид Ингълс смята, че наблюдаваното в ранната азиатска търговия възстановяване на цената е скромно, особено, ако се сравни с нивото на цените от преди 3-4 дни. 

„Ясно е, че сривът в цената на златото е сериозен - както на спотовия пазар, така и при фючърсите. Вече сме близо до бариерата от 1200 долара за торойунция“, посочи Ингълс.

Той припомни, че все повече банки и инвестиционни компании понижават прогнозите си за цената на златото, като ABN Amro е една от тях. „Те твърдят че тя може да падне до 900 долара за тройунция до края на следващата година“, изтъкна анализаторът.

„Един от коментарите, които чух напоследък, е, че за да видим стабилно възстановяване, трябва централните банки и физическите купувачи да влязат отново на пазара“, добави той. Според него в момента наблюдаваме отчасти и технически разпродажби.

Ингълс успя да стовари част от вината за настоящата ситуация и върху Фед, който не е успял да ускори инфлацията – една от основните причини хората да купуват злато.

„Другата движеща сила е засилването на долара. Златото се оценява в щатски долари и колкото по-скъпи са зелените пари, толкова по-ниска е цената“, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още