IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадите в Европа и болните в САЩ потопиха цената на петрола*

Понижението и при двата водещи сорта е по над 2%

09:37 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите сортове петрол изтриват над 2% от стойността си в петък на фона на новите блокади в Европа и увеличаването на заразените с коронавирус, които помрачават все повече прогнозите за възстановяване. Пазарите остават „на нокти“ и заради все още неясния изход от изборите в САЩ, посочва Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент отписва 2,22% от цената си до 40,02 долара за барел. От своя страна американският сорт West Texas Intermediate се разделя с 2,35% до 37,88 долара за барел.

Златото, което се приема за актив убежище в смутни времена, също поевтинява с 0,3% до 1941,60 долара за тройунция.

Италия отчете най-големия си дневен брой новозаразени в четвъртък, а в САЩ новите случаи на коронавирус са се увеличили с най-малко 120 276 – втори пореден дневен рекорд.

„Развилняването на COVID-19 в Европа и САЩ вероятно ще нанесе удар по потреблението“, посочва Джефри Хейли, пазарен анализатор в OANDA. По думите му без конкретни доказателства, че ОПЕК+ ще ограничи свиването на добива, дисбалансът между доставки и търсене е успял да изтрие поскъпването на петрола преди изборите в САЩ.

Също така в четвъртък Европейската комисия сви икономическата си прогноза и обяви, че не очаква икономиката на Европейския съюз да се възстанови до предпандемичните си нива поне до 2023 г.

В същото време в САЩ резултатите от изборите показват, че републиканците ще запазят контрола си върху Сената, а демократите ще се преборят за малко мнозинство в Камарата на представителите, което за пореден път помрачава надеждите за нов пакет икономически стимули в САЩ.

Късно в четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че би спечелил изборите, ако само „законните“ бюлетини бъдат преброени – пореден опит на държавния глава да посее съмнение в процеса на броене, който продължава вече трети ден.

„Най-ключовите въпроси за петрола са колко бързо ваксината за COVID-19 ще бъде широко достъпна, дали ще може да бъде постигната сделка за стимули в САЩ в една разединена и несигурна политическа среда и как ОПЕК ще отговори на притесненията за търсенето“, коментира Стивън Инес, главен международен пазарен стратег на Axi.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни заедно като ОПЕК+, се очаква да отложат възстановяването на производството с 2 млн. барела дневно, което бе планирано да започне през януари.

Известна подкрепа за пазарите оказа новината, че през миналата седмица резервите от суров петрол в САЩ са намалели, въпреки че спадът се дължи основно на това, че производството бе спряно на места заради поредния ураган в Мексиканския залив. Запасите са намалели с 8 млн. барела през седмицата до 30 октомври при очаквания на анализаторите за увеличение от близо 900 хил. барела.

*Информацията е актуална към 9 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още