IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal сигнализира за възстановяване на пазара на стомана

Миннодобивната компания отчита печалба за второто тримесечие преди лихви, данъци, обезценка и амортизация в размер на 707 млн. долара

14:34 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Миннодобивният гигант ArcelorMittal предложи предпазливо оптимистични перспективи за световната стоманодобивна промишленост, като заяви, че основните ѝ пазари показват признаци на възстановяване от изключително ниските нива, регистрирани по-рано тази година на фона на пандемията от коронавирус.

„Първите шест месеца на годината, и особено второто тримесечие, бяха един от най-трудните периоди в историята на компанията, като търсенето на стомана беше значително потиснато от пандемията“, заяви главният изпълнителен директор Лакшми Митал, цитиран от Bloomberg. 

Все пак печалбата на ArcelorMittal за второто тримесечие преди лихви, данъци, обезценка и амортизацията достига 707 млн. долара, с което надмина очакванията на анализаторите, но пък е спад наполовина на годишна база.

Приходите от продажбите на люксембургския стоманен гигант се сринаха с почти 50% през второто тримесечие до почти 11 милиарда долара. Докато Arcelor-Mittal е произвел почти 48 милиона тона стомана през първата половина на 2019 г., тя е била само 35,5 милиона тона между януари и юни 2020 г.

През последното тримесечие компанията прекрати изплащането на дивиденти, намали разходните си планове и оттегли глобалните си насоки заради несигурността, причинена от вируса.

Глобалната стоманодобивна промишленост отбеляза през април най-дълбокия си спад в производството през последното десетилетие, тъй като търсенето от страна на ключови потребители, включително автомобилните концерни, беше силно засегнато от блокировките, предприети от повечето страни заради коронавируса. Най-големият производител на стомана, Китай, бързо се възстанови и започна да отчитат нови рекорди в добива на стомана през юни.

Въпреки че спадът в производството в други региони се забавя, добивът на стомана извън Китай остава далеч от предпандемичните нива, според Световната асоциация за стомана. Възстановяването на търсенето на стомана - барометър на световната икономика - ще отнеме повече от година, преди да достигне нивата отпреди пандемията.

„Вече има признаци за повишаване на активността, особено в региони, в които блокировките са приключили, но очевидно е разумно да останем предпазливи относно перспективите“, заяви Митал, добавяйки: „В този контекст ние проучваме какви структурни промени може да са необходими, за да се гарантира, че компанията ще бъде добре конфигурирана да просперира през следващите години с възстановяването на търсенето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още