IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският добив на суров петрол достигна най-ниското си ниво от 2018 г.

Запасите са на рекордно равнище, тъй като вносът от Саудитска Арабия остава висок

22:55 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Американският добив на суров петрол достигна най-ниското си ниво от над две години миналата седмица, а запасите нараснаха до рекорден връх, което показва, че петролният сектор остава в хватката на историческото пренасищане въпреки смекчаването на блокадите заради вируса и усилията на федералните власти да стимулират възстановяването на икономиката, предава Financial Times.

Добивът е намалял с 600 хил. барела дневно до 10,5 млн., най-ниското ниво от март 2018 г., сочат данни на федералната Администрация за енергийна информация. Запасите от суров петрол са достигнали рекорд, като са нараснали с над 539 млн. барела.

Американският добив достигна рекорден връх от над 13 млн. барела дневно през март, малко преди цените на петрола да тръгнат рязко надолу. Петрол Петрол

Вносът леко се понижи, но остава силен, включително от Саудитска Арабия, чиито петролни доставки до САЩ останаха близо до многогодишни върхове няколко месеца след като президентът Доналд Тръмп лобира кралството да прекрати войната си за пазарен дял, която срина цените на петрола през март.

„Танкерите се движат бавно, което обяснява забавянето между ръста на добива в Саудитска Арабия през април и пристигането в САЩ“, коментира Джовани Стауново, анализатор на суровините в UBS.

САЩ са внесли 1,4 млн. барела дневно петрол от Саудитска Арабия миналата седмица, сочат данни на МАЕ. Това е лек спад спрямо седмица по-рано, но е над три пъти повече от нивото през февруари, точно преди ценовата война. Вносът на саудитски петрол трябва да спре през идните седмици.

Американският добив, който намаля отчасти заради буря в Мексиканския залив, продължава да спада въпреки повишаването на цената на петрола през последно време след удълженото свиване на добива от ОПЕК и признаците за засилване на търсенето. Петрол Петрол

Някои консултанти смятат, че американският добив на петрол е много по-нисък от данните на МАЕ, но скоро ще скочи, тъй като производителите рестартират кладенците, които затвориха заради срива на цените през пролетта.

В сряда американският лек суров петрол WTI се търгуваше за малко под 38 долара за барел. През април WTI за кратко падна под нулата, тъй като трейдърите се опасяваха, че пренасищането ще подложи на натиск американските хранилища.

Американските рафинерии са потребявали повече суров петрол миналата седмица, но той все още е с около една пета под нивото година по-рано. Търсенето на бензин е намаляло миналата седмица и е отбелязало спад от около 20% спрямо същия период на 2019 г., което е още едно доказателство, че възстановяването върви бавно.

„Комбинацията от по-висок внос на американски суров петрол и по-ниски обороти на американските рафинерии е основният двигател за достигането на нов рекорден връх на запасите. Той може да е още по-голям, ако тропическата буря „Кристобал“ не беше нарушила добива в Мексиканския залив миналата седмица“, казва Стауново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още