IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алуминият става най-добре представящият се индустриален метал през 2017 г.

Нарастващата увереност, че Китай ще предприеме стъпки за прекратяване на свръхпредлагането, насърчава цените до най-високото им ниво от близо 3 години

16:22 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Алуминият е напът да стане най-добре представящият се индустриален метал на 2017 г., пише Financial Times. Нарастващата увереност, че Китай ще предприеме стъпки за прекратяване на свръхпредлагането, насърчава цените до най-високото им ниво от близо 3 години.

Индустриалният метал, който се използва за редица цели – от производството на кенчета до строителство, записа ръст в цената си от почти 15% тази година. За сравнение, цинкът поскъпна с 2,7%, а медта – с 3,1 на сто.

Алуминият с доставка след три месеца се търгува за 1 933 долара за тон. От финансовата криза насам свръхпредлагането хвърля сянка върху пазара, тъй като китайските производители похарчиха милиарди в инвестиции в нови мощности и нови технологии.

След като китайските власти се справиха с излишния капацитет във въглищната и стоманодобивната индустрия, има сигнали, че насочват фокуса си към алуминия. „Има голямо пренасочване на подхода на Китай към предлагането на алуминий“, казва Иойн Динсмор, анализатор в консултантската компания CRU в Лондон. „А на пазара на суровини никой не иска да залага срещу китайското правителство“, допълва той.

Това увеличава надеждите сред инвеститорите, че пазарът най-накрая ще премине към дефицит, където търсенето е повече от предлагането. Металът е ключов източник на приходи за редица големи минни компании като Rio Tinto, Norsk Hydro и Vedanta Resources.

По-рано тази година китайските власти издадоха директива, по силата на която ще бъдат затворени мощностите за производство на алуминий през зимата в районите около Пекин, за да се понижи замърсяването на въздуха. Освен това водещата агенция по планиране – Националната комисия за развитие и реформи – обяви планове за борба с нелегални проекти в индустрията, инструктирайки местните власти да проверяват предприятия, построени след 2013 г., за да се види дали отговарят на изискванията за опазване на околната среда. Така миналата седмица в Синдзян-уйгурския автономен регион беше спрян строежът на три нови предприятия с капацитет 2 млн. тона годишно.

„Контролът на замърсяването и реформите в предлагането са основните приоритети на централното правителство в Китай“, коментират от инвестиционната банка Morgan Stanley. “Алуминиевата индустрия не беше печеливша и беше основната причина за замърсяването в Китай, тъй като 90% от енергията й идваше от електроцентрали на въглища”, допълват анализаторите.

Все пак някои експерти смятат, че ръстът в цените е пресилен. Според Динсмор има много нови проекти, а и държавните компании са активни в стартирането на нови инициативи.

Данни от лондонската борса за суровини показват, че хедж фондове и други спекуланти са натрупали рекордно високи залози на високи цени, което според FT е сигнал, че и подемът в цената на алуминия е пресилен. За да стигне цената над 2000 долара за тон, ще е необходима новина за действителен спад в продукцията, коментира изданието.

„Ако няма понижения в добива през второто полугодие, вероятно ще се натрупа натиск над цените предвид излишъка на пазара в Китай“, отбелязват анализаторите от Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още