IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Владимиров: Няма фактори, които да говорят за скок в цените на петрола

Блокирането на Суецкия канал няма да окаже особено влияние на цените на петрола, твърди анализаторът

21:18 | 03.07.13 г.
 М. Владимиров: Няма фактори, които да говорят за скок в цените на петрола

„Суецкият канал не би повлиял на цените на петрола", каза анализаторът Мартин Владимиров от Експертен клуб за икономика и политика пред Bulgaria On Air. „Няма обективни фактори, които да говорят това да се случи. В последните три месеца цените са стабилни, потреблението е ниско, а Саудитска Арабия и Ирак повишиха прозиводството си, съответно предлагането и така цената остава около 104 -105 долара за барел на Лондонската борса“, аргументира се той.

Важно е да се подчертае, че каналът е контролиран от армията в Египет, така че дори протестиращите да стигнат до него, доставките няма да бъдат нарушени за повече от 24 часа, каза анализаторът.

„Рязко увеличение на цените на петрола може да има, ако настане военно положение в Иран, което ще затвори Ормузкия проток, стратегически по-важен за петролните доставки (около 1/3 от транспорта на суров петрол по море минава оттам)“, твърди Владимиров.

Милиони протестиращи призовават за оставка точно една година, след като Мурси се превърна в първия демократично избран египетски президент. Въпреки че Египет не е износител на петрол, страната служи като транзитен център за суровината към света през Суецкия канал.

Според Владимиров ситуацията в Египет е сложна и е трудно да се предвиди какво ще стане през следващите 24-48 часа. „Предстоящите сценарии не изключват граждански размирици, но до война едва ли ще се стигне, смята анализаторът.

В последните часове световните агенции съобщават, че президентът Мохамед Мурси е поставен под домашен арест, позовавайки се на египетския телевизионен канал „Ал Хаят”, но информацията все още не е потвърдена от официални източници.

„Необходимо е страната да договори заема от МВФ в размер на 4,8 млрд. долара, защото за месец май бюджетният дефицит стигна 11%. Мурси не е съгласен обаче с условията, които ще бъдат наложени. От друга страна армията е готова за преструктурирането на субсидиите и държавния бюджет, с което МВФ ще одобри този транш“, коментира Владимиров.

„Очаква се до края на юли да бъде договорен заемът, ако не стане, е възможно египетския бюджет да фалира“, заключи анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още