IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Евтиният петрол ще стимулира реалната икономическа активност в България

Положителен ще бъде ефектът върху търговията, частното потребление, инвестициите, заетостта и разходите за труд, смятат от централната банка

08:16 | 20.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Понижението в цената на петрола ще има стимулиращ ефект върху реалната икономическа активност в България. Положителен ще бъде ефектът върху търговията, частното потребление, инвестициите, заетостта и разходите за труд.

Същевременно удължаването на дефлационния период е един от негативните ефекти от по-ниската цена на „черното злато“. Това са част от изводите на Българска народна банка в изследване, посветено на влиянието на по-ниските цени на петрола върху българската икономика, публикувано в тримесечното издаение "Икономически преглед".

Според централната банка в случай че се формират устойчиви очаквания за продължително задържане на цените на петрола на ниски нива влиянието им върху икономическия растеж би било разнопосочно.

Според БНБ е възможно да има натиск за забавяне на икономическия растеж, при условие че инвестиционни проекти бъдат отложени във времето или бъдат намалени номиналните възнаграждения за труд и заетостта, но при нарастване на реалното потребление и външното търсене е възможно да се създадат стимули за реализиране на нови инвестиции и разширяване на производството.

Очакваният от експертите на централната банка отрицателен нетен ефект върху бюджетното салдо пък може да затрудни предвиждания процес на фискална консолидация и плановете за финансиране на бюджета.

Икономически и финансови ефекти от понижението на цената на петрола в световен мащаб

През втората половина на 2014 г. цената на петрола на международните пазари се понижи значително, като в края на годината за петрола тип „Брент“ в долари бе с почти 50% по-ниска, отколкото в края на 2013 г., а в евро също отбеляза съществено понижение с близо 40%. Динамиката в началото на 2015 г. и анализът на факторите, определящи спада в цената на петрола, предполагат рискове от задържането на достигнатите нива за по-дълъг период от време със съответното влияние върху световната икономика.

В настоящия анализ са разгледани причините за наблюдаваното понижение на цените на петрола и са описани по-значимите ефекти, които може да се проявят в световната икономика в резултат от това понижение. Представени са и основните механизми на влияние на ниските цени на петрола върху българската икономика заедно с изчисления за потенциалния им ефект върху избрани макроикономически показатели при даден сценарий за бъдещата динамика на цената през 2015 г.

Причини за понижението на цената на петрола

Поевтиняването на петрола бе продиктувано от нарастване на предлагането при слабо търсене на петрол, както и от промяна в политиката на ОПЕК по отношение цената на петрола. Предлагането на петрол се повиши значително през 2014 г. поради увеличаване на доставките както от страните от ОПЕК (поради по-големи доставки от Либия и Ирак), така и от страните извън организацията – главно САЩ, където с разработването на шистовите находища в Северна Дакота и Тексас производството на петрол в страната достигна най-високото ниво за последните 40 години. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) световното предлагане на петрол към ноември 2014 г. е нараснало с 2.1 млн. барела дневно спрямо същия месец на предходната година до ниво от 94.1 млн. барела дневно.

Същевременно прогнозите на МАЕ за глобалното търсене на петрол през 2015 г. бяха понижени на няколко пъти през 2014 г. поради низходящо ревизираната прогноза за световния икономически растеж. Според прогнозата на Агенцията от декември 2014 г. търсенето на петрол в световен мащаб през 2015 г. ще се повиши средно с 0.9 млн. барела дневно до ниво от 93.3 млн. барела дневно.

Поевтиняването на петрола се засили след срещата на страните-членки на ОПЕК, на 27 ноември 2014 г., на която производствената квота на организацията бе запазена на нивото от 30 млн. барела дневно въпреки очакванията за понижаването й. От изказвания на представители на страни-членки на организацията, в периода след срещата стана ясно, че те не възнамеряват да понижават производството си на петрол с цел повишаване на цената му, независимо колко ниска е тя, а вместо това политиката им ще бъде насочена към запазване на пазарния им дял.

Ефекти от ниските цени на петрола върху българската икономика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Видях и другите ти коментари. На всякъде подчертаваш очевидното, особено ако е негативна тенденция и за всичко това срещаш - Прав си бате!Какво предлагаш, за да стане по-добре. Хайде да наблегнем на полезните решения, а не само на болезнените констатации от мазохизъм и задоволство, че сме прави в нещастието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
вие господа ходите ли по бензиностанции? нафтата е окло 2.30, кое му е евтиното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Ще стимулира .... грънци!Реалното разбиване на Лукойския монопол по всяко едно време ще стимулира икономиката..., но няма да се случи, защото не е доходоносно за върховете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още