IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО поиска инвестиции от 34 млрд. долара за борба със "забравените" болести

Тези болести се очаква да засегнат 1,6 млрд. души до 2017 г., прогнозира Световната здравна организация

16:29 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) призовава страните по света да увеличат инвестициите за борба със 17 тропически болести, влизащи в група на "забравените".

Ще са необходими 34 млрд. долара в близките 16 г., което ще доведе до подобрение на здравето и благосъстоянието на над 1,5 млрд. души. До този извод са стигнали експертите на СЗО в публикуван в Женева доклад, съобщава БТА.

"Повишените инвестиции от правителствата могат да намалят човешкото нещастие, да разпределят икономическите ползи по-равномерно и да освободят масите хора, които отдавна са заклещени в капана на бедността“, заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

Става дума за такива опасни болести, като треската "денге", дракунулоза, хелминтоза и сънна болест. Те причиняват слепота, обезобразявания, трайна загуба на трудоспособност и дори смърт. Наричат ги "забравени", защото според специалистите не им се обръща достатъчно внимание, тъй като поразяват предимно най-бедните слоеве от населението в Азия, Африка и Латинска Америка. По данни на СЗО през 2012 г. от тези болести са се лекували 800 млн. души по света.

Прогнозите са, че през 2017 г. тази цифра ще възлезе на 1,6 млрд. СЗО призова правителствата да увеличат финансирането на програмите за борба със "забравените" болести. Авторите на доклада са изчислили, че до 2020 г. за тази цел ще трябва да се харчат по 2,9 млрд. долара годишно, а в следващите 10 години - по 1,6 млрд. долара.

Докладът поставя специфични инвестиционни цели за голяма част от 17-те болести. Той поставя акцент върху това, че страните трябва да поемат твърди и устойчиви бюджетни ангажименти, ако искат да постигнат поставените от СЗО цели и да отбележат прогрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още