IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три правила, за да станете богати

Investor.bg компилира три правила, които дават насока как да накарате парите да работят за вас

11:35 | 06.04.07 г.
Три правила, за да станете богати
Оказва се, че пътищата към богатството - тъй желаната от мнозина цел, са доста неясни. Investor.bg компилира три правила, които са само начални насоки и не могат да бъдат безкрайно изчерпателни.
 
Първо
 
Трябва да накараме парите да работят за нас, и то - като ги инвестираме дългосрочно. Силата на дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света според Айнщайн. В същото време дългосрочните инвестиции често отговарят и на изискването „да накараме парите да работят за нас“.
 
Родителите ни, инвестирали в недвижими имоти на изплащане, са изпълнили тези първи условия и не е чудно, че често основният им актив е жилището. Инвестицията е била дългосрочна и спестяването на разходи за наем, както и поскъпването на самото жилище са натрупали значителна стойност в период на няколко десетилетия. Тази инвестиция е силна и защото трудно се променя първоначалната стратегия, тъй като човек се свързва емоционално с имота, пък и неуредиците около излизането на квартира възпрепятстват унищожаването на инвестицията и разпръсването на капитала за потребление.
 
Важно е да накарате парите да работят за вас, защото една инвестиция от 100 000 лв., която носи 12 000 лв. на година, прави по 1 000 лв. на месец, за които вие не се трудите и не влагате усилия. Дългосрочната стратегия е именно пасивна стратегия, тоест без разходи за управление.

При инвестицията в недвижим имот доходността може да се ползва под няколко начина - безплатен наем, когато ползвате имота, отдаване под наем на други лица, теглене на ипотечен кредит за друг бизнес при лихви много по-ниски от лихвите по потребителските необезпечени кредити, като при потребителските кредити и сумата, която банката би отпуснала, е доста ограничена. Можете да изтеглите ипотечен кредит и да кредитирате друго лице, като се уговорите с него за по-висока лихва, гарантирайки се например с репо-сделка. При инвестицията в недвижим имот доходността от увеличението на цената на имота реално се "реинвестира" автоматично.

 
Друга инвестиция, която отговаря на условието за дългосрочно натрупване (тоест цените да вървят нагоре дългосрочно) и на условието "накарай парите да работят за теб", е влагането в акции или взаимни фондове. Тук основните рискове са да имате недиференциран портфейл или след няколко години да закриете инвестицията и да разпилеете капитала, защото тази инвестиция се закрива доста лесно. Цените всеки ден се изменят и ви изкушават да предприемете едно или друго действие.
 
Липсата на диференциран портфейл може да бъде и предимство, ако имате късмета и прозорливостта да уцелите акция, която ще поскъпне десетки или стотици пъти и ще ви направи богати. Но имайте предвид, че хората трудно "търпят" невзета печалба и така често продават след 100% печалба, вместо да изчакат 1 000% или повече, тъй че инвестицията в акции не е лесна и от тази гледна точка. За съжаление, хората търпят позиции, които са на загуба, защото просто мразят да си признаят, че са сгрешили и това често е причина за дългосрочен слаб успех.
 
Акциите са направили най-много милионери в развитите страни и се оказват масово средство за забогатяване. Разбира се, има и рискове. Например японският борсов индекс Nikkei е с близо 50% под рекорда си от 1990 г., тоест за 17 години е реализирал 50% загуба, но пък в тези 17 години доста от производството на Япония беше изнесено в Тайван, Хонконг, Сингапур, Тайланд, Малайзия или конкурирано от местно производство в тези азиатски страни. В тези страни борсовите индекси поскъпнаха значително, както поскъпнаха и акциите в Европа и САЩ, а в САЩ имаше и акции „ракети“, като тези на Yahoo, Cisco, Microsoft и др.
 
Друг вариант на дългосрочните инвестиции е да развиете собствен бизнес - тук обаче ще има много тежки моменти, а ако имате съдружници, можете да бъдете изхвърлен от дружеството или да фалирате поради грешка или кражба на съдружника. За съжаление, това е честа практика, затова трябва да сте много внимателни и за всеки случай да не използвате практиката на юнашкото доверие, като най-добре е фирмата да си е изцяло ваша, дори това да ви затруднява в началото. По-добре не ставайте съдружник с приятел или човек под вашето ниво. Ако съдружникът е муден или некомпетентен, ще се настроите срещу него и това ще пречи на фирмата.
 
Второ
 
Нужна ви е стратегия за заемане на дългосрочни инвестиции, които ще ви направят богат. Стратегията трябва да се приеме веднага, след като решите да инвестирате средства. За целта можете да започнете проучване в интернет или да обиколите приятели, които вече са започнали някоя от трите дългосрочни инвестиции. Също така можете да се обърнете към професионални консултанти, което при инвестициите в имоти, акции и взаимни фондове е безплатно.
 
Стратегията ще ви помогне във важния момент да реагирате правилно, което е от ключово значение, защото този момент е един на няколко години. Това е момент, в който отнякъде спечелвате пари, които са достатъчни за първа вноска по инвестицията или стартиране на бизнес, но вие често сте похарчвали капитала, защото е трябвало да имате нова кола, баня, мебели. Този стремеж към притежаване на хубави вещи дългосрочно ще ви остави под нивото на средната класа, защото средната класа инвестира, а богатите инвестират много и са инвестирали много.
 
Трето
 
Дори и дългосрочните инвестиционни стратегии имат нужда от регулярно влагане на средства в тях, особено в първите години. Просто трябва да заделяте, каквото и да ви струва това - липсата на нови дрехи, по-добра кола от тази на съседа, нови мебели или баня, за които съпругата мрънка от години. Трябва да заделяте. За да може един ден да живеете по-добре. Има един капан на бедността, при който хората си казват „и без това нямам пари, поне да ги изхарча да се позабавлявам малко“ - така и малкото пари изчезват.
 
За да натрупате капитал, вероятно ще трябва да работите. Едва ли ще получите наследство преди 50-тата си годишнина и едва ли ще имате късмет да направите удар и да получите пари отнякъде, още повече да се сетите да ги инвестирате.
 
В работата трябва да следвате няколко правила, за да изкарвате повече, отколкото харчите, и за да имате за инвестиции. Трябва да сте лоялен, да работите извънредно, да не се карате с колеги на лична основа, да си избирате само фирми, в които сте пряко подчинен на голям шеф. Избягвайте фирми, в които шефът ви е егоист и не ви дава знания и шанс да растете. Избягвайте големи фирми, където обикновено няма кой да ви забележи. Много по-лесно с лоялност, извънредна работа и лек, но постоянен натиск за развитие ще спечелите доверие, по-отговорни задачи и повече пари. Избягвайте да се поставяте в безперспективно положение и да чукате на врата, която явно никога няма да се отвори, например защото пред вас има още 10 души, които ухажват шефа и си правят PR по-добре от вас.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още