IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индекс на относителната сила (RSI)

Индексът на относителната сила е един от най-популярните технически индикатори, използван от инвеститорите в наше време

16:31 | 20.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Индекс на относителната сила (RSI)

Индексът на относителната сила е един от най-популярните технически индикатори, използван от инвеститорите в наше време. Развит от J. Welles Wilder и въведен от него през 1978 г. в книгата му "New Concepts in Technical Trading Systems", RSI е осцилатор, който може да се изменя в границите от 0 до 100. Wilder първоначално препоръчва използването на 14-дневния RSI, но други времеви интервали също стават популярни.

Начин на изчисление:

RSI = 100 - 100 / (1 + RS)

RS = AG / AL

AG (Average Gain) = Общите положителни разлики в цената (загуби) / периода

AL (Average Loss) = Общите отрицателни разлики в цената (печалби) / периода

За 14-дневен RSI средната печалба (загуба) се равнява на пълната сума от всички печалби (загуби) разделени на 14. Изчислението на значението на първата стойност на относителната сила е пряко: средната печалба се дели на средната загуба. Всяка последваща стойност на относителната сила се изчислява чрез използване на средната печалба или осреднената загуба на предшестващия период.

Когато средната печалба е по-голяма от средната загуба RSI се издига, и обратното.

Сигнали за търговия:

Свръхпокупка/свръхпродажба

Обикновено RSI под 30 пункта се счита за свръхпродажба, а над 70 - за свръхпокупка. Изборът на ситуация относно продадените повече от закупените нива е строго индивидуален и много ще зависи от вида ценни книжа. Обикновено RSI, който е над 30 пункта от свръхпродадените нива, е "бичи", а RSI, падащ под 70 пункта от свръхпокупките, е "мечи". Някои търговци идентифицират дългосрочния тренд и тогава употребяват екстремумите за точки на влизане. Ако дългосрочният тренд е бичи, в такъв случай свръхпродажбите биха могли да маркират потенциалните точки на влизане.

Преминаване на средната линия

Средната линия за RSI е 50. Като цяло показатели над 50 пункта индикират, че средната печалба е по-висока от средната загуба, а показатели под 50 пункта - обратното. Някои търговци следят за преминаване на 50-те пункта, за да потвърдят бичи сигнали, а падането под тях отъждествяват с мечи сигнали.

Дивергенции (divergence)

Покупни и продажни сигнали също така може да се генерират чрез търсене на положителни и отрицателни дивергенции (positive/negative divergences). Дивергенции след ситуация на свръхпокупка или свръхпродажба се считат за много силни. На долната графика можете да видите пример за отрицателно отклонение, като положителните се образуват по същия начин, но в долната зона на индикатора.


Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още