IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето на нов протекционизъм

Експерти по международна икономика дискутират темата по време на на кръгла маса във ВУЗФ

15:41 | 20.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ВУЗФ</em></p>

Снимка: ВУЗФ

Кои са новите протекционистични тенденции в света и какви ще бъдат последиците от тях върху българската външна търговия – на тези и още въпроси ще отговорят преподаватели и специалисти по международна икономика от цялата страна по време на кръгла маса, която Висшето училище по застраховане и финанси организира. Тя ще се проведе на 21 ноември (вторник) от 10.30 часа в сградата на университета.

Темата на тазгодишната кръгла маса е „Идва ли времето на нов протекционизъм“. В две сесии и дискусия преподаватели от водещи университети у нас и експерти от Българската акдемия на науките ще анализират и инструментите на протекционизма, както и доколко реалистични са перспективите за либерализация на световната търговия. Ще бъдат представени още потенциалните последици на протекционистките тенденции върху българската външна икономика и ще бъдат начертани адекватните политики за действие. 



Това е втората национална среща между преподаватели и университетски специалисти, която ВУЗФ организира. В нея ще участват и представители на Министерство на икономиката, Българската транспортно-промишлена палата, Българската стопанска камара. Сред официалните лица ще бъде и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Събитието е публично и всеки заинтересован може да се запише за кръглата маса на assistant@vuzf.bg.

Кръглата маса на тема “Идва ли времето на нов протекционизъм?” ще се проведе на 21 ноември 2017 г. (вторник), от 10.30 часа във ВУЗФ, ет. 5, зала 501, адрес: гр. София, кв. “Овча купел”, ул. “Гусла” № 1.

Кръглата маса си поставя за цел да анализира новите протекционистични тенденции в САЩ и света и да представи техните инструменти; да се оцени тяхната реалистичност и перспективите на процеса на либерализация на световната търговия; да се дискутират възможните въздействия на протекционистичните тенденции в света върху българската външна търговия и да се представят варианти на адекватни политики.

Дискусиите ще се състоят в две сесии:

Сесия 1: Либерализъм и протекционизъм – вечният двубой

Сесия 2: Новите протекционистични тенденции в световната търговия и предизвикателствата пред външнотърговската политика на България

Участието на представителите както на академичните среди, така и на бизнеса и на вземащите политически решения ще даде възможност за идентифициране на основните предизвикателства пред външната търговия и начините за стимулиране на икономически растеж, основан на износа. Материалите от кръглата маса ще бъдат публикувани в специално издание на ВУЗФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още