IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски свещи

При японските свещи са познати над 40 формации, като в настоящата статия ще представим основните и най-често срещани сигнали, предизвестяващи промяна на пазара

17:21 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Японски свещи

Графиките тип свещи са създадени от японски търговец на ориз през 17 век, който търсел начин за нагледно предстяване и лесно възприемане на цените на отваряне, висока, ниска и затваряне на пазара за даден период от време.

Оттогава насам усилията са насочени към откриване на закономерности във формациите, образувани от свещите на графиката и бъдещото движение на цената. Разработки по темата са правени от Чарлз Дау, а по-късно и от Стив Нисън, като първоначалният вариант е бил модифициран и изчистен през годините до това, което използваме днес.

При японските свещи са познати над 40 формации, като в настоящата статия ще представим основните и най-често срещани сигнали, предизвестяващи промяна на пазара.

Нека обясним първо как се образува свещта: тялото представлява цените на отваряне и затваряне, а т.нар. горна и долна сянка са най-високата и най-ниска цена за периода. Когато свещта е с червен цвят означава, че цената на отваряне е по-висока от цената на затваряне и обратното при зеления цвят (може да срещнете и други цветове).

Doji – оформя се, когато цените на отваряне и затваряне са на едно и също или близко ниво. Японското тълкование е, че биковете и мечките се противопоставят. Появата на Doji сигнализира, че инвеститорите са изключително колебливи в този момент относно бъдещото движение на пазара.

Doji star се формира, когато Doji следва дълга зелена свещ (мечи сигнал), или обратния случай, появява се под дълга червена свещ (бичи сигнал).

Engulfing Pattern – мечата формация е, когато свещ с малко зелено тяло е последвана от голямо червено тяло, което я покрива, при възходящ тренд. Това е сигнал за обрат при връх.


Обратният случай е, когато при низходящ тренд, свещ с малко червено тяло е покрита от зелена с дълго тяло. Съответно това е бичи сигнал за обрат на дъно.

Evening Star – Сигнал за обрат при връх, когато първата свещ е с дълго зелено тяло, втората е с малко тяло намираща се по-високо, като образува звезда. Третата свещ е червена с дълго тяло, като затварянето е дълбоко в тялото на първата свещ.

Doji Evening Star – същата като Evening Star, като разликата е, че средната свещ е Doji.

Morning Star – представлява обратната формация на Evening Star, като това е бичи сигнал при падащ пазар. Morning Doji Star – същата формация като Morning Star, като долната свещ е Doji.

Hummer – бичи сигнал за обрат при дъно, формира се, когато при низходящ тренд се образува свещ с малко зелено тяло в горната част, с дълга сянка отдолу и без сянка отгоре.

Inverted hummer – разликата е, че последната свещ е с дълга сянка отгоре, без сянка отдолу, като можете да видите на графиката.

Hanging man – обратния случай на Hummer - мечи сигнал във възходящ тренд, представлява свещ с малко червено тяло без горна сянка и дълга долна такава.

Harami – мечи сигнал при възходящ тренд, когато дълго зелено тяло е последвано от късо червено, което е в рамките му. Harami предполага край на тренда. Бичият сигнал се формира по точно обратния начин, както се вижда на графиката. Harami cross се образува, когато последната свещ е Doji.

Shooting Star – при възходящ тренд, свещ с малко червено тяло в долната част и дълга горна сянка, без долна такава. Това е мечи сигнал за обрат при връх.

Dark Cloud Cover – При възходящ тренд дълга зелена свещ е последвана от дълга червена, която отваря над тялото на предишната и затваря под средата и. Това е мечи сигнал за обрат при връх.

Gravestone Doji – тази свещ се образува когато цената на отваряне и затваряне са в долната част, а горната сянка е много дълга. Това е мечи сигнал за обрат при върхове, като колкото по-дълга е сянката, по-силен и сигналът.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още