IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Puma очаква силно възстановяване, но чак през лятото

Компанията прогнозира, че кризата с Covid ще засегне отчасти и второто ѝ тримесечие

13:48 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският производител на спортни стоки Puma очаква голям удар по своите финансови резултати от блокадите за овладяване на коронавирусната пандемия през второто си тримесечие, но очаква силно възстановяване след това, предава Ройтерс.

Книжата на Puma понижиха стойността си с 3,1% тази сутрин, оказвайки се сред най-зле представящите се в състава на европейския индекс Stoxx 600.

“Формулировката на прогнозата изглежда по-смекчена, отколкото очаквахме, дори по стандартите за предпазливост на Puma”, коментира анализаторът на Jefferies Джеймс Грзиник.

За цялата година Puma очаква поне умерено увеличение на приходите от продажби при постоянни валути, с потенциал за растеж, както и значително подобрение спрямо 2020 г., както на оперативната, така и на нетната печалба.

„Очакваме негативният ефект да продължи през първото и части от второто тримесечие, но очакваме подобрение през втората половина на годината“, коментира главният изпълнителен директор Бьорн Гулден.

“Виждаме, че хората по света искат да спортуват повече, щом ограниченията им го позволят“, допълва той.

Приходите от продажби за четвъртото тримесечие са нараснали с 9,1% до 1,52 млрд. евро, а оперативната печалба – с 14,6% до 63 млн. евро, отговаряйки на средната прогноза на анализаторите съответно за 1,52 млн. и 62 млн. евро.

По думите на Puma растежът през четвъртото тримесечие е подкрепен от Китай, Тайван, Хонконг и Макао, както и от региона, обхващащ Европа, Близкия изток и Африка, въпреки блокадите в Европа. Компанията посочва, че около половоината от магазините, които продават нейните продукти в Европа, в момента са затворени.

През декември конкурентът Nike повиши годишната прогноза за приходите си, след като търсенето на дрехи за спорт навън доведе до 84% скок на онлайн продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още