IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на Nike и Adidas пострада от разпространението на Covid в Азия

Част от заводите, които правят продукти за двете марки, се оказаха затворени или работят под рестрикции заради новата вълна на Covid

14:06 | 24.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Някои от най-големите компании за обувки и облекла в света усещат натиск върху производството, тъй като техните фабрики в Югоизточна Азия се борят да продължат работа, докато броят на случаите на Covid-19 расте бързо.

Редица фирми, които произвеждат продукти за гиганти като Nike и Adidas, в последните няколко седмици обявиха, че спират работа в заводите си във Виетнам, след като властите наложиха ограничения, за да овладеят вируса. Представители на други индустрии, като фабриките на Toyota Motor в Тайланд, също намаляват производството, защото много страни в региона регистрират рекордно висок брой на заразените, както и много смъртни случаи, пише Bloomberg.

“Нещата ще станат по-зле преди да се подобрят“, докато проблемите с работата в Азия продължават, твърди Дебора Елмс, изпълнителен директор на базирания в Сингапур Asian Trande Centre. „Места като Виетнам, които до голяма степен избегнаха блокада, не могат да останат отворени. При болезнено бавните ваксинации, предполагам, че ще има повече затваряния на фабрики, а ефектът от това ще се усети и другаде“.

„Временното спиране на работа се случва, докато производствените линии се подготвят за празничния сезон в САЩ и Европа. Закъсненията могат да означават, че обувките, костюмите и други дрехи няма да се появят по щандовете на универсалните магазини до Деня на благодарността, когато традиционно започва празничният сезон за пазаруване, твърди Майкъл Ласкау, основател на Paradigm Shift. Компанията му работи като посредник между производители и чуждестранни клиенти.

Търговията със стоки е рядък буфер за засегнатата от Covid световна икономика, особено за силно зависимите от износа азиатски държави. Но последните доклади показват пропуски в този стълб на растежа. Скокът на броя на заразените, свръзан с делта варианта на коронавируса, нанесе особено тежък удар на Югоизточна Азия, подчертавайки деликатния избор за политиците, които трябва да балансират между ваксинациите и органиченията на движението, докато се опитват да запазят икономиките си на повърхността.

Предизвикателствата в производството са особено силни във Виетнам, където властите предприеха драстични стъпки, за да гарантират, че фабриките могат да продължат да работят. Така например някои технологични компании и такива за електроника карат работниците си да спят в заводите.

Индустрията за облекла, където има по-малко печалба и повече служители, не успя да копира тези усилия. Feng Tay Enterprice, Pou Chen и Sports Gear са сред производителите, които прекратиха някои операции във Виетнам.

Фан Ти Тенк Суан, заместник-председател на Виетнамската асоциация на производителите на кожени обувки и чанти, заяви, че над 90% от 800-те членове на групата сред производителите на обувки и износители в южната част на страната временно са спрели работа.

„Повечето фабрики, които доставят Nike и Adidas, във Виетнам, са спрели производството, посочва Суан. Производството на двете компании представялва около 80% от износа на виетнамски обувки и е свързано с наемането най-малко на 500 хил. работници, или около половината от работната сила на виетнамската индустрия за обувки.

Суан твърди, че асоциацията е призовала правителството да премахне ограниченията за извънреден труд, така че фабриките да могат да компенсират, когато отворят отново врати. Освен това поиска властите да позволят на компаниите да се снабдят със собствени ваксини, макар че в момента те се разпространяват от правителството.

„Здравето и безопасността на нашите клеги, както и това на нашите доставчици, остават наш основен приоритет“, коментира Nike в изявление по имейл. „Продължаваме да работим с нашите доставчици, за да подкрепим тези усилия, в отговор на динамичната и безпрецедентна природа на Covid-19”.

Adidas е отказала да коментира, позовавайки се на „спокойния период“ на компаниите преди обявяването на финансовите си резултати. Отчетът на компанията ще бъде представен на 5 август.

Като страна със силен износ, Виетнам не просто оцеля, а процъфтя по време на търговската война между САЩ и Китай и в ранните фази на пандемията. И все пак търговските перспективи на страната започнаха да показват признаци на колебание през първата половина на юли, коментира Линда Лиу, икономист в Maybank Kim Eng Research Pte. в Сингапур.

Продажбите на компютри и електроника, както и на телефони, се свиха през първата половина на този месец спрямо същия период на миналата година, а обувките и облеклата биха могли да последват примера през втората половина на месеца, твърди тя. Може да има известно облекчение, ако на фабриките в Южен Виетнам им бъде позволено да заработят отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още