IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият бижутер в света ще използва само рециклирано злато и сребро

От Pandora уверяват, че това няма да се отрази нито на разходите, нито на качеството на продукцията

13:43 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carsten Snejbjerg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Pandora A/S – най-големият производител на бижута в света, ще спре да разчита на новодобито злато и сребро за своята продукция, като вместо това ще използва само рециклирани метали.

Новата политика на компанията, която влиза в сила от 2025 г., ще ѝ помогне да стане по-привлекателна за инвеститорите, които искат да увеличат портфолиата си с предприятия, които залагат на екологичните политики.

Акциите на Pandora поскъпват по време на търговията в Копенхаген с 3,9% към 13:15 ч. българско време. С това ръста в пазарната й оценка от началото на годината достига около 20%. Според говорител на производителя на бижута промяната няма да има никакво съществено отражение върху разходите.

В същото време главният изпълнителен директор Александър Лацик увери, че новата политика на компанията няма да намали качеството на нейната продукция.

„Металите, добити преди векове, са също толкова добри, колкото и новите“, посочи той в изявление. В същото време „нуждата от устойчиви бизнес практики едва сега става по-важна“, допълни той.

Според Pandora преминаването към употреба на рециклирани метали ще намали въглеродните ѝ емисии с две трети за работата със сребро и с почти 100% при златото. Едно от най-големите преимущества за околната среда е и значителното намаляване на използваната вода заради намаления добив.

Годишният размер на емисиите от световния пазар на злато се равнява на 126 млн. тона въглероден диоксид, като над една трета от този обем идва директно от добивната промишленост и процеса по претопяване, показват данни на Световния съвет за златото.

По думите на Pandora 71% от използваните от нея злато и сребро са рециклирани. В световен мащаб около 15% от среброто идват от рециклирани източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още