IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVMH се отказа от придобиването на Tiffany

Френското правителство е поискало отлагане на сделката във времето

16:40 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Adrienne Surprenant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Гигантът в производството на луксозни стоки LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton обяви, че се отказва от офертата си за придобиване на Tiffany за 16,2 млрд. долара. По думите ѝ както американската компания за бижута, така и френското правителство са поискали сделката да бъде отложена след датата за финализиране, посочена в досегашното споразумение, пише Wall Street Journal.     

LVMH заяви, че Министерството на външните работи на Франция е изпратило писмо, в което призовава компанията да отложи сделката за след 6 януари 2021 г. заради заплахата от търговски мита от САЩ. LVMH твърди, че Tiffany също е поискала забавяне, но до 31 декември тази година.

В сряда Tiffany обяви, че е завела дело в Делауеър с искане за изпълнение на споразумението и твърди, че LVMH е използвала писмото от френските власти като претекст да се откаже.

„Вярваме, че LVMH се опитва да използва всички налични средства, за да избегне сключването на сделката при договорените условия“, коментира председателят на Tiffany Роджър Фара. „Но простите факти са, че според френското законодателство няма основание министърът на външните работи да нареди на компанията да наруши валидно и обвързващо споразумение“.

Договорът за сливане постави датата 24 ноември като финална за завършване на сделката. LVMH и Tiffany се съгласиха да отложат от 24 август до 24 ноември.

Tiffany твърди, че LVMH не е поискала одобрение за сливането от няколко ключови места, включително Европейския съюз, което прави трудно финализирането на сделката преди 24 ноември.

Говорител на френското външно министерство не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Случващото се подчертава как коронавирусната пандемия променя индустрията за луксозни стоки. Марките вече не разчитат на харчещите нескромни суми туристи от Китай и САЩ, които купуват скъпи чанти и други продукти, докато са на посещение в Париж, Милано или друга дестинация. Този бизнес модел е заплашен, докато държавите запазват рестрикциите за пътувания.

Планът за покупката на компанията за бижута беше най-големият опит на Бернар Арно, главният изпълнителен директор и контролиращ акционер в LVMH.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още