IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Louis Vuitton е луксозният бранд с най-голяма стойност в света

Инвестициите в лукс продължават да са интересни заради постоянния и стабилен растеж и добрата дългосрочна възвръщаемост

20:16 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Louis Vuitton е брандът с най-голяма стойност сред осемте най-популярни луксозни марки в света, показват данни, публикувани в доклад на Knight Frank. Класацията на консултантската компания се базира на статистика на Best Global Brands, като са взети предвид паричната стойност и влиянието им върху клиентите.

Louis Vuitton се оценява на 22,9 млрд. долара. На второ място е Hermes със стойност от 14,2 млрд. долара, а на трето е Gucci с 9,9 млрд. долара.

Останалите осем се допълват от Cartier, Tiffany&Co, Burberry, Prada и накрая Dior с оценка 4,5 млрд. долара.

През 2017 г. пазарът на луксозни автомобили заема най-голям дял от общия пазар на луксозни стоки, сочат още данните. Делът му достига 42% от целия пазар. На второ място е пазарът на персонални луксозни стоки с 23%, а на трето е луксозната хотелска индустрия със 17%.

Пазарът на луксозни стоки е все още силно привлекателен за инвеститорите най-вече заради постоянния и стабилен растеж дори и в периоди на кризи, посочват от Knight Frank в доклада. Секторът създава и значителна дългосрочна възвращаемост.

Начините за инвестиции в сектора са различни. Един от тях е директно в ритейлърите. Един от последните примери е китайският конгломерат Fosun, който купи френската компания Lanvin.

Друг начин е инвестирането в публични компании от луксозния сектор, в специализирани инвестиционни фондове или в различни луксозни продукти – автомобили, изкуство, бижута или вино, стига да са редки и обект на интерес от страна на колекционери.

През последните 10 години най-силен ръст претърпя сегментът на класическите автомобили. В последната година обаче изкуството и виното го изпреварват, заключават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още