IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как успешна Световна купа по футбол за Англия ще стимулира британската икономика

Когато отборът им играе, англичаните харчат повече за храна, пиене и електроника

15:34 | 01.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тя идва у дома. Три думи, които след впечатляващата победа на Англия над Панама миналата седмица изпълниха улиците във Великобритания, появиха се в хиляди туити и статуси във Facebook. Британците започват истински да вярват, че 2018 г. може да е годината, в която Трите лъва ще сложат край на 52-годишната серия от неуспехи на Световото първенство по футбол, пише Business Insider.

Ако Англия спечели Световната купа, това би било блестящо постижение, което ще прекрати десетилетията на злъчни шеги и ще потопи Великобритания в спортна гордост, невиждана от Олимпийските игри през 2012 г.
Но има и още една причина британците да се надяват, че момчетата на Гарет Саутгейт ще спечелят трофея – икономиката.

В двете години след гласуването от Великобритания да напусне ЕС, икономиката на страната несъмнено пострада. Първо, паундът отбеляза рязък спад, повишавайки инфлацията. В комбинация с липсата на растеж на заплатите доходите на британските служители намаляха.

Това сви средствата, които поданиците на кралицата са готови да похарчат, като засегна доверието на потребителите и продажбите на дребно. На фона на намаляването на продажбите икономиката отбелязва слаб растеж.

Той се забави толкова, че първоначалните данни за първото тримесечие на 2018 г. показаха, че британската икономика е нараснала само с 0,1%. Публикувани в петък данни ревизираха ръста през първите три месеца на годината на 0,2% въпреки сериозното забавяне в седмиците, когато Великобритания беше блокирана от снега.

Положението може да се подобри през второто и третото тримесечие на годината и Световното първенство по футбол може поне отчасти да допринесе за това.

Подобряващата се икономическа ситуация е една от причините трима членове на Комитета по паричната политика на Английската централна банка да гласуват за повишаване на лихвите на заседанието миналата седмица.

Един от тях, Анди Халдейн, обоснова отчасти вота си със случващото се на Световното първенство по футбол. „Без да предизвиквам съдбата, неотдавнашния спортен успех на Англия на футболното игрище (както и в крикета) засили оптимизма на английските потребители“, каза той в изказване в Академията за обществени науки.

Аргументите са прости – когато Англия играе добре на Световното първенство, привържениците й са по-щастливи и по-склонни да харчат пари за стоки, които не са от основна необходимост. Това оказва положително въздействие върху икономиката.

Освен това, когато има Световно първенство по футбол, британците е по-вероятно да организират купони и барбекюта и да харчат значително повече за хранителни стоки от обикновено. Те също така посещават по-често кръчми и купуват повече алкохол. Британската икономика като цяло е стимулирана от потреблението, така че когато хората купуват, тя се ускорява.

Допитване на Английската централна банка по-рано тази седмица потвърждава това. „Сред факторите, които вероятно ще се отразят на продажбите на потребителски стоки в идните 12 месеца е и Световната купа, която се очаква да даде положителен тласък на продажбите на електроника и алкохолни напитки“, стана ясно от допитването на банката.

Теоретично тласъкът за икономиката от Световното първенство трябва да се запази независимо дали Англия продължи напред или не, но вероятно вероятно ще е доста по-малък.

Англия загуби мача си срещу Белгия в четвъртък, но все пак продължи към осминафиналите и ще играе срещу Колумбия във вторник за място на четвъртфиналите. Ако отборът победи, го очакват Швеция или Швейцария, както и силен тласък на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още