IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex планира временно съкращаване на 25 хил. служители в Испания

Става дума за работещите в търговските обекти на компанията

13:45 | 21.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Inditex, компанията зад марките Zara и Massimo Dutti, може временно да остави без работа всичките 25 хил. служители от магазините си в Испания, ако наложената от държавата карантина бъде удължена след 15 април. Това ще е един от най-големите подобни ходове в Европа, свързани с разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Служителите в логистиката, централните услуги и производствените операции няма да бъдат засегнати, твърди представител на компанията, който е пожелал да остане анонимен. Централата на Inditex в Артейсо, Северна Испания, е в основата на операциите на цялата модна група.

Повечето от административните служители на Inditex работят от домовете си, докато тези в логистиката са с по-малко смени, така че препоръките за сигурността и спазването на дистанцията между работниците да се спазва, посочва източникът.

Магазините на Inditex в страната, включително основната верига Zara, са затворени, макар че продължават да плащат заплати на служителите си.

Автомобилните производители Seat, Volkswagen и Renault, както и веригата за бързо хранене Burger King, са сред големите компании, които вече съкратиха на същия принцип хиляди служители в Испания. Авиокомпанията Iberia заяви вчера, че планира да съкрати около 90% от въздушния персонал, тъй като самолетите са заземени в момента.  

Масовите временни съкращения не са ограничени в Испания. Volvo заяви, че ще се раздели временно с всичките си 20 хил. служители в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още