IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex отложи решението за дивидента си

Компанията твърди, че е затворила половината от магазините си

12:08 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Испанският моден гигант Inditex, собствени на марките Zara и Massimo Dutti, обяви, че разпространението на коронавируса го е принудило да затвори половината от магазините си, докато епицентърът на заразата се премества от Китай към другите му ключови пазари като Испания и Италия, пише Bloomberg.

От началото на този месец приходите в местни валути са се свили с 24%, посочва компанията. Тя взе 287 млн. евро провизии, тъй като Covid-19 намалява стойността на колекциите пролет-лято. Освен това търговецът на дребно отложи решението за дивидента си до някакъв момент преди годишната среща на акционерите през юли. Стойността на книжата на Inditex се сви с 5 на сто.

„Благодарение на силната финансова позиция на компанията и нейните принципи, ние сме готови да отговорим по всеки необходим начин“, заяви председателят Пабло Исла.

Коронавирусът засегна три от най-големите пазари на Inditex – Китай, Италия и Испания, където е наложена строга карантина. Inditex твърди, че временно е затворила 3785 магазина в 39 страни.

Освен това гигантът е необичайно изложена на влиянието на епидемията и от гледна точка на производството. Въпреки че е значително по-малко зависима от Китай в производството спрямо конкурентите си, основният му пазар в този аспект е Испания, където правителството обяви извънредно положение на 14 март. Компанията твърди, че веригата ѝ за доставки все още работи нормално, подпомогната от фокуса на фирмата върху гъвкавите покупки.  

Inditex твърди, че все още е прекалено рано да каже какво ще е влиянието на пандемията върху годишните ѝ резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още