IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби данни за Youtube и Европа помрачиха отчета на Alphabet

Изтеглянето от Русия оказва влияние върху първото тримесечие, а концернът реагира с рекордна програма за обратно изкупуване на акции

09:20 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като компанията майка на Google Alphabet приключи миналата година с рекордни показатели, в началото на 2022 г. растежът се забави. През първите три месеца приходите са нараснали с 23% до 68,01 млрд. долара, съобщи компанията майка на най-голямата интернет търсачка в света във вторник след затварянето на борсовата сесия в САЩ. През същия период на миналата година обаче увеличението бе с 34%.

Печалбата намалява в сравнение със същото тримесечие на миналата година от 17,9 млрд. долара на 16,4 млрд. долара. Анализаторите очакваха от компанията от Маунтин Вю, Калифорния, по-добри данни и в двете категории.

Приходите, без да се отчитат плащанията към партньорите за дистрибуция, са се увеличили с 20% до 56 млрд. долара през периода, приключил на 31 март, съобщи Alphabet в изявление във вторник. Анализаторите прогнозираха средно 56,1 млрд. долара.

Главният финансов директор Рут Порат заяви, че приходите на компанията са били повлияни от спирането на търговските ѝ дейности в Русия и по-широките вълнения в резултат на инвазията в Украйна.

„Освен това имаше известно отдръпване на разходите за реклама в Европа", каза тя пред Bloomberg. Налице е и „много несигурност в макросредата", добави тя.

Компанията е изправена пред трудно сравнение с тримесечието отпреди година, когато отбеляза 32% ръст на рекламните продажби благодарение на завръщането на търговската дейност, след като пускането на пазара на ваксините срещу Covid-19 помогна за ограничаване на вируса и премахване на ограниченията. 

В следборсовата търговия акциите на компанията се обезцениха с повече от 6%.

Във вторник Alphabet даде ход на най-голямата програма за обратно изкупуване на акции в историята на компанията. Концернът възнамерява да изкупи обратно ценни книжа за 70 млрд. долара. През предходната година компанията вече бе изкупила обратно акции на стойност 50 млрд. долара, предава Bloomberg.

Други технологични компании, като Apple и Meta, също стартираха програми за обратно изкупуване на акции. Според главния изпълнителен директор Сундар Пичай програмата е „в най-добрия интерес на инвеститорите и на компанията". Критиците, от друга страна, обвиниха компанията, че обратното изкупуване на акции е най-невъобразимият начин за използване на печалбата. 

Google продължава да управлява изключително печеливш бизнес. Инвеститорите на фондовата борса бяха свикнали, че операторът на търсачката обикновено отговаря на очакванията на анализаторите, а често дори ги надхвърля. Сега обаче това се променя по отношение на ключови параметри. Най-вероятно висшето ръководство на Facebook ще следи отблизо развитието на ситуацията в Google. Защото екипът на Марк Зукърбърг ще представи тримесечните си данни в сряда и може да обяви слабо начало на годината.

Youtube не оправдава очакванията

Видеоплатформата Youtube е една от губещите в отчета на компанията майка на Google - Alphabet. Платформата генерира приходи от реклама в размер на 6,87 млрд. долара. Анализаторите обаче очакваха 7,51 млрд. долара.

„Усещаме насрещни ветрове", признава главният финансов директор Рут Порат. В предишни тримесечия Google заяви, че забраната на Apple Inc. за рекламно таргетиране от трети страни е ограничила част от бизнеса на YouTube при потребители с iPhone. Преди представянето на отчета Даниел Салмън, анализатор от BMO Equity Research, понижи прогнозите за приходите на YouTube отчасти за да отрази засилената конкуренция от страна на видео приложението TikTok на ByteDance Ltd.

В същото време рекламният бизнес на Google в Европа се свива. Компанията до голяма степен се е оттеглила от Русия. Освен това Европейският съюз обяви по-строги правила за рекламния бизнес. В световния регион, в който Google включва и Близкия изток и Африка, приходите са се увеличили с 19% на годишна база, но са намалели с 12% в сравнение с предходното тримесечие. Въпреки това ръстът на рекламите в Google остава стабилен, казва Брайън Уизър, мениджър в рекламната агенция GroupM. „Google е една трета от индустрията сама по себе си. Те все още растат с над 20%", каза той. „Проблемът е в очакванията, а не в компанията“.

С увеличение от 44% облачният бизнес расте по-бързо от всяка друга област на групата. След Amazon и Microsoft Google е най-големият доставчик на облачни услуги в света. Въпреки това, за разлика от своите конкуренти, Google реализира голяма загуба от подразделението. През първото тримесечие на тази година приходите са нараснали до 5,82 млрд. долара. Въпреки това загубата възлиза на 931 млн. долара.

Анализаторът Ерик Шеридън от американската инвестиционна банка Goldman Sachs продължава да препоръчва за закупуване акциите на Alphabet. В рамките на една година той счита, че цената на ценните книжа ще достигне 3400 долара за брой. Във вторник акциите на Google все още се търгуваха за около 2460 долара. Въпреки слабостите в YouTube бизнесът с търсене в интернет се е представил добре за групата, пише Шеридън, цитиран от германския Handelsblatt. А Брент Тил от анализаторската компания Jefferies също е положително настроен към компанията и е определил целевата си цена на 3600 долара.

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай изтъкна, че „други залози" извън основния бизнес са се представили сравнително добре. Например дъщерното дружество за самоуправляващите се автомобили Waymo разшири услугите си до централния район на Сан Франциско. Приходите на подразделението нарастват от 198 млн. долара на 440 млн. долара на годишна база. Въпреки това подразделението не е на печалба. Оперативната загуба остава почти непроменена - около 1,15 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още