IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens купува американски софтуерен производител за над 1,5 млрд. долара

Brightly Software е специалист по софтуер за сгради и инфраструктура

08:24 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският индустриален концерн Siemens AG ще купи американската фирма Brightly Software за 1,58 млрд. долара, за да добави цифрови услуги за сгради и инфраструктура в портфолиото си, тъй като германската компания продължава трансформацията си в доставчик на софтуер.

Brightly, която от 2019 г. е собственост на компанията за частни капиталови инвестиции Clearlake Capital Group LP, ще подсили целите на Siemens за растеж на приходите от цифрови технологии и софтуер, съобщиха от Siemens в понеделник, цитирани от Bloomberg.

„Brightly ще ни даде възможност да прескочим на следващото ниво на ефективност на сградите", заяви в изявление Матиас Ребелиус, ръководител на звеното за интелигентна инфраструктура на Siemens. „Придобиването ще ускори целта ни да се превърнем във водеща софтуерна компания и в областта на инфраструктурата и ще подкрепи визията ни за създаване на напълно автономни сгради“.

Германската компания, чиито акции са включени в състава на индекса DAX, обяви намерението си да увеличи бизнеса си с цифрови решения и софтуер с двуцифрени проценти годишно. Според вътрешни лица в групата са отчитали нуждата да се навакса изоставането, особено в подразделението "Интелигентна инфраструктура/SI", което включва сградните технологии.

Придобиването на Brightly е още една стъпка в посока предлагане на софтуер като услуга (SaaS) на големи клиенти. Американската компания разработва базирани в облака програми за управление на съоръжения и поддръжка, например в секторите на здравеопазването и образованието. „Благодарение на безпроблемния обмен на данни между нашите предложения клиентите ни могат да очакват по-голяма ефективност, намалени разходи за поддръжка, по-кратък жизнен цикъл, по-добри решения, базирани на данни, и по-щастливи потребители в бъдеще", казва Ребелиус, цитиран от Handelsblatt.

Гигантът в областта на индустриалното производство се фокусира върху продуктови линии с по-висок марж, базирани на софтуер, за да подпомогне повишаването на възвръщаемостта, и като част от този процес се освобождава от неосновни дейности. По-рано тази година компанията продаде частта от логистичното си поделение, свързана с пощата и пратките, за 1,15 млрд. евро.

Софтуерът за управление на сгради и инфраструктура помага да се предоставят данни за потреблението на енергия и емисиите на CO2, както и за обслужване на части за климатици и възможности за дистанционна поддръжка. Според говорител на Siemens концернът вече предлага такива услуги в САЩ, насочени към фабрики и помещения.

Brightly очаква приходи от около 180 млн. долара през 2022 г. Компанията обслужва около 12 хил. клиенти и има 800 служители. Продавач е частната инвестиционна компания Clearlake Capital, която придоби Brightly през 2019 г. Според съобщението Siemens плаща 1,575 млрд. долара плюс компонент, базиран на постигнатите резултати.

Сред клиентите на Brightly са училища и сгради, използвани за здравни грижи. 

Очаква се сделката да приключи през календарната 2022 г. в очакване на регулаторно одобрение. Според изявлението Siemens очаква синергии от сделката с очаквана нетна настояща стойност в размер на средно трицифрено число в милиони долари.

Поглъщането се вписва в стратегията на главния изпълнителен директор на Siemens Роланд Буш: „Ние свързваме реалния свят с цифровия“. Въпреки че Буш иска да разшири значително дела на софтуера, той възнамерява и да се придържа към мрежовия хардуер. Тази комбинация е силната страна на Siemens. Концернът вече е световен лидер на пазара на индустриален софтуер. За да стабилизира продажбите, в момента компанията преминава към модела за отдаване под наем SaaS. Съществената разлика е, че вместо да плащат еднократно за софтуерен лиценз, клиентите редовно превеждат такса за неговото използване.

Тази стратегия е често срещана в бранша. Но дори големи играчи като SAP се справиха трудно с промяната. „Подобна трансформация е наистина голямо предизвикателство, но други са се справили с нея", заяви финансовият директор на Siemens Ралф Томас пред Handelsblatt при обявяването на плановете. „Изпитваме голямо уважение към него“.

Според вътрешнофирмена информация досега преминаването към нова система върви добре. През последното тримесечие маржът на печалбата в подразделението Digital Industries спадна от 20,1 на 18,1 % отчасти поради преструктурирането. Но този ефект е бил планиран.

С придобиването на Brightly Siemens купува доказан специалист в областта на SaaS. Американската компания вече е консолидирала голяма част от приходите си с модела за отдаване под наем. По данни на Siemens годишният оборот за тази година е 160 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още