IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как шефът на облачния концерн Box избегна активистка атака

Американският инвестиционен фонд Starboard искаше замяната му, но основателят Арън Леви се наложи

16:54 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато Арън Леви прави преглед на изминалата година, главният изпълнителен директор на американската компания за облачни услуги Box може да се похвали с някои успехи. Така например дигитализацията в резултат на пандемията гарантира на компанията истински подем: продажбите през последното трето тримесечие са се увеличили с 14% в сравнение с предходната година. Само за една година цената на акциите на Box се е повишила с повече от половината до малко под 25 щатски долара за акция.

„Много сме доволни от резултатите си", казва мениджърът в интервю за Handelsblatt. Напоследък бизнесът е много по-добър, отколкото през много предишни години. Това е свързано с основни тенденции - като хибридната работа и засилената цифровизация в много компании. „Предлагаме решения за това как компаниите могат да направят информацията и документите си достъпни чрез облака, за да работят с тях по нови начини“.

Междувременно най-големият успех на Леви, който основава компанията още в университета преди почти 20 години, е все още на шефското място. Само преди четири месеца активисткият американски инвестиционен фонд Starboard, който по това време притежаваше почти 9% от акциите на компанията, поиска отстраняването на 36-годишния директор и искаше да замени борда със свои кандидати с помощта на гласуване сред всички акционери.

Ескалирането беше предшествано от продължил месеци спор относно рентабилността на дружеството, който започна съвсем безобидно и впоследствие ставаше все по-ожесточен, включително чрез публични писма от фонда, докато накрая се стигна до разрив с ръководството. Леви също играеше твърдо - например публикува тримесечните данни по-рано от планираното, за да се рекламира с добрите резултати сред акционерите.

Бордът на Box чувства увереност за курса на управлението

С успех: сегашното ръководство най-накрая спечели гласуването през септември. И с ясно мнозинство, както подчертава мениджърът. „Разбира се, бяхме много доволни от резултата от гласуването", казва Леви. Много инвеститори са били раздразнени от публичната размяна на удари и затова са поискали бързо решение. „Ако погледнете данните ни за последните тримесечия, ние се чувстваме оправдани за нашия курс на управление“.

От друга страна фондът се оттегли и започна постепенно да се освобождава от акциите си. При това в изявлението си след загубения вот групата посочи, че институционалните консултанти по гласуването, като Glass, Lewis & Co. и Institutional Shareholder Services (ISS), са се отнесли доста положително към участието на Starboard. „Днес компанията е значително по-печеливша, отколкото беше преди да се включим“.

В ретроспекция Леви вижда в спора и положителни страни. След като се присъедини към компанията преди повече от две години, Starboard направи много ценни предложения, които са изпълнени. „Различията, които имахме, бяха главно по отношение на стратегията за сливания и придобивания и определени цели за размера на компанията“. Този спор вече е решен в полза на по-широкообхватна стратегия.

В същото време яростната намеса в управлението на компанията е непознато преживяване за отпадналия от университета Леви. Защото историята на Box е неразривно свързана с тази на нейния основател. През 2004 г. той стартира услугата заедно с настоящия финансов директор Дилън Смит като студентски проект в Университета на Южна Калифорния, който напуска през следващата година, за да се посвети изцяло на компанията.

Марк Кюбан и Salesforce са сред инвеститорите

Първоначално Box стартира като облачно хранилище за частни потребители, където те можеха да съхраняват своите файлове на сървърите на Box срещу заплащане. Един от първите инвеститори е тексаският милиардер Марк Кюбан, на когото Леви и Смит, без да го познават, изпращат имейл, който кара Кюбан да инвестира 350 хил. долара. Сред инвеститорите са и фондовете за рисков капитал Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners и конкурентът на SAP Salesforce.

Тъй като от 2009 г. нататък пазарът става все по-конкурентен с навлизането на фирми като Dropbox и Wetransfer, Box се специализира в корпоративните клиенти и работи върху разработването на интерфейси към широко използван бизнес софтуер от SAP или Salesforce, например, за да интегрира по-добре своя облак в системите на клиентите.

Box най-накрая стана публична компания в началото на 2015 г., набирайки 175 милиона долара при начална цена от 14 долара. Общо компанията е оценена на 1,6 милиарда щатски долара. Днес пазарната капитализация на компанията възлиза на почти 3,7 милиарда долара - увеличение с почти 130%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още