IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga шокира с висока загуба и мрачна перспектива

В следборсовата търговия акциите се сринаха с още 7% до едва 2,71 долара за брой

09:59 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Zynga шокира с висока загуба и мрачна перспектива

Разработчикът на игри Zynga не успява да излезе от кризата. След като представи голяма загуба за периода януари-март, през второто тримесечие американската компания навлезе още по-дълбоко в червената зона.

Няколко нови игри са били отложени. Това обременява не само изминалите три месеца, но също така ще има негативни последици и за следващите месеци. Ето защо Zynga понижи чувствително перспективата за цялата година, пише Wall Street Journal.

За инвеститорите на Zynga това е доста лоша новина. Компанията, известна с игри като Farmville и Words with Friends, страда от промяната в поведението на потребителите. Със своите игри за Facebook компанията успяваше да отчита сериозен ръст, но с преминаването на потребителите към мобилните устройства трендът се преобърна.

През април основателят на Zynga Марк Пинкъс се оттегли от оперативния бизнес. Оттогава акциите на производителя загубиха 18% от стойността си, а в четвъртък в следборсовата сесия – още 7 на сто до 2,71 долара за брой.

През трите месеца до края на юни загубата нараства до 62,5 млн. долара, или 7 цента на акция. Година по-рано загубата бе 15,8 млн. долара, или 2 цента на акция. Сериозен спад има и при приходите, които се свиват с една трета до 153,2 млн. долара. 

Анализаторите и самата Zynga обръщат по-малко внимание на общите приходи, а се концентират повече над печалбата/загубата и приходите от реклама и игрални опции, които потребителите могат да закупят. На тази база очакваната от пазара печалба е достигната, но приходите от тези източници възлизат на 175,1 млн. долара, докато пазарът очакваше 191 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на Zynga Дон Матрик, който пое топ позицията през юни 2013 г., изразява увереност за следващата година. Компанията може да се представи по-добре по отношение на продажбите и печалбата, но не и преди 2015 г. и след това, заявява той. Перспективите за 2014 г. обаче остават мрачни. Zynga сега очаква приходи от 695-725 млн. долара. По-рано компанията се надяваше на приходи в диапазона 770-810 млн. долара.

Zynga обяви, че ще разшири дейността си в спортно-тематичните игри чрез лицензионни сделки с Националната футболна лига и професионалния играч на голф Тайгър Уудс.

Матрик се опитва да измести фокуса на Zynga от PC и уеб-базирани игри, обвързани с Facebook, към мобилните игри. Но същевременно признава, че плодовете на усилията му няма да се появят до следващата година.

Компанията заяви, че нейната първа спортна игра "NFL Showdown" ще бъде представена на избрани пазари в петък и ще бъде на разположение в световен мащаб преди началото на футболния сезон през тази година. Първата мобилна игра за голф на Zynga с участието на Уудс ще бъде представена през 2015 г., съобщиха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още