IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga не намира пътя към обрата

Тримесечните резултати не задоволиха Wall Street, в следборсовата сесия цената на акциите се понижи с над 9%

10:37 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на разработчика на игри за социалната мрежа Zynga се сринаха с над 9% след обявяването на резултатите за второто тримесечие. Компанията отчете нетна загуба от 4,4 млн. долара - под очакванията на пазара, но поне по отношение на приходите надмина очакванията, пише Wall Street Journal.

Потребителската база на компанията продължава да спада. Компанията отчете 61 млн. средномесечно активни потребители – с 26% по-малко на годишна база и с 11% под броя им през първото тримесечие. Повечето от тях играят игрите на Zynga на мобилни устройства, но и техният брой намалява с 23% на месечна база и с 11% на тримесечна. Броят на всекидневно играещите пада с 15% на годишна база до 18 млн. души.

С падането на потребителската база спадат и финансовите резултати.

За второто тримесечие, което приключи на 30 юни, базираният в Сан Франциско концерн, станал популярен с игрите си FarmVille и Words with Friends, отчита приходи в размер на 181,7 млн. долара (спад от 19% на годишна база). Приходите от онлайн игри намаляват с 16%, докато рекламните приходи се повишават с 22% на годишна база, но са с 8% по-ниски от отчетените през първото тримесечие. 

Zynga отчита и нетна загуба в размер 4,45 млн. долара, или 0 долара на акция по международните стандарти. Преди година обаче загубата беше 26,9 млн. долара, или 3 цента за акция. 

 

Wall Street очакваше печалба на акция от 0,00 долара при приходи от 169,4 млн. долара, показва анкета на Thomson Reuters. В следборсовата сесия акциите се сринаха с над 9 на сто, след като в редовната сесия обезценяването бе от по-малко от 1 на сто до 2,97 долара. 

Лекото подобряване на някои показатели през второто тримесечие се дължи на по-ниските разходи, най-вече заради ползите, произтичаща от промяната в приблизителната оценка на справедливата стойност след неотдавнашното придобиване. Zynga купи социалното казино Rising Tide Games през миналата година. Според Гибьо за резултата са спомогнали и по-ниските разходи за маркетинг, които са се свили с 1,2%.

„Имаме още работа за вършене, за да направим обрат", заяви главният изпълнителен директор Франк Гибьо, макар че изрази оптимизъм за стъпките, които компанията е предприела, за „направи повече с по-малко."

Zynga преживя мълниеноснен ръст, до голяма степен благодарение на маркетинговите си отношения с Facebook, в ранните си дни. Откакто обаче компанията стана публична в края на 2011 г., акциите се сринаха. Книжата направиха своя дебют на цена от 11 долара, достигнаха пик от 14,69 долара за брой два месеца след  IPO-то, а сега се търгуват за под 3 долара. 

Компанията се опитва да укрепи своите кешови наличности, като обяви съкращения на персонала през миналата година. Сега броят на служителите е наполовина на този отпреди пика.

Zinga обяви и че ще продаде своята седеметажна централа в Сан Франциско. Компанията също така свива и разходите си за маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още