IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga купува турска компания в рамките на най-голямото си придобиване досега

Сделката за Peak е на стойност 1,8 млрд. долара

17:23 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Zynga Франк Гибо. <em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Zynga Франк Гибо. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Zynga Франк Гибо обяви, че компанията придобива турския разработчик на мобилни игри Peak за 1,8 млрд. долара, с което прави най-голямото си придобиване до момента, пише Bloomberg.

Сделката, която се очаква Zynga да обяви формално по-късно днес, включва 900 млн. долара в брой и 900 млн. долара в акции от Zynga, посочва Гибо в интервю. Планира се придобиването да бъде завършено през третото тримесечие.

Сделката с Peak ще донесе на Zynga популярни пъзел игри като Toon Blast и Toy Blast.

Компанията прави придобиването в момент, в който нейният бизнес преживява бум благодарение на факта, че потребителите прекарват повече време у дома и търсят начини за развлечение. Цената на акциите на Zynga скочи с близо 50% от началото на годината, а в петък завърши търговията на цена от 9,15 долара.

Zynga ще плати на собствениците на Peak за 114 млн. акции по 7,92 долара за брой. Zynga ще разполага с 600 млн. долара в брой в баланса си след сделката, обяви Гибо.

Покупката на Peak за 1,8 млрд. долара засенчва всички по-ранни придобивания, включително сделката от 2018 г. за покупката на мажоритарен дял във финландската Small Giant Games за 560 млн. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Очаква се придобиването да увеличи средния брой потребители, които дневно играят игрите на Zynga с над 60% чрез разширяване на международната аудитория, посочва Гибо.

Придобиванията на Zynga са ключови за растежа на нейните приходи и за успешното преобръщане на бизнеса под ръководството на Гибо, който пое поста на главен изпълнителен директор през 2016 г. Идеята е да се създаде миниимперия от успешни гейм студиа, която да може да прави франчайзи, запазващи популярността си с години.

Мениджмънтът на Zynga се е срещнал със съоснователя и главен изпълнителен директор на Peak Сидар Сахин през 2017 г., когато Zynga купи бизнеса с карти на Peak за 100 млн. долара. Освен това се е намесвала в турската гейминг сцена и преди – с придобиванетона Gram Games през 2018 г.

Преговорите за по-голяма сделка са се задълбочили в края на миналата година с няколко пътувания между централите на компаниите в Сан Франциско и Истанбул, коментира Гибо. Когато пандемията засегна САЩ през март, двете фирми са решили все пак да продължат с преговорите.

Peak може да помогне на Zynga да увеличи маржовете си, твърди Гибо. Дори без тези резултати, Zynga увеличи прогнозата за приходите си за второто тримесечие и за цялата година, допълва той.

Peak, която е основана през 2010 г. в Истанбул, е подкрепена от компаниите за рисков капитал Endeavour Catalyst, Earlybird Venture Capital и Hummingbird Ventures.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още