IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi: Устройствата ни не цензурират потребителите

Литва обвини компанията, че използва цензуриращ софтуер в новия си флагман смартфон

13:39 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Xiaomi заяви в сряда, че устройствата му не цензурират комуникациите на потребителите му. Компанията излезе с изявлението ден, след като Министерството на отбраната на Литва препоръча на потребителите да избягват китайски телефони заради функция за цензуриране във флагман смартфона на Xiaomi, предава Ройтерс.

Възможността за цензуриране в софтуера на Xiaomi Mi 10T 5G е изключена за „региона на Европейския съюз“, но може да бъде включена отделно по всяко време, обяви Националният център за киберсигурност на Литва.

В коментар за Ройтерс говорител на Xiaomi посочва, че устройствата „не цензурират комуникацията на и до нейните потребители“.

„Xiaomi никога не е и няма да ограничи или блокира каквото и да било лично поведение на потребителите на нашите смартфони, като търсене, обаждания, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни“, гласи изявлението.

„Xiaomi напълно уважава и защитава законовите права на всички потребители“, допълва тя.

Националният център за киберсигурност твърди още, че смартфонът на Xiaomi изпраща криптирани данни за потреблението на сървър в Сингапур, което може да противоречи на европейските регулации за данните.

„Xiaomi се съобразява с Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз (GDPR)“, посочва говорителят на компанията.

От министерството на отбраната споделят пред Ройтерс, че констатациите са били споделени с органите, занимаващи се с киберсигурността, в други страни в Европейския съюз, както и в Съединените щати.

Изразите, които са потенциален обект на цензура от приложенията на Xiaomi, като сложения по подразбиране интернет браузър, включват „Освободете Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ и „демократично движение“, посочват от министерството.

През август Китай поиска Литва да оттегли своя посланик в Пекин и заяви, че ще отзове своя пратеник във Вилнюс, след като Тайван обяви, че мисията ѝ в Литва ще се нарича Тайванско представителство.

Тайванските мисии в Европа и Съединените щати използват името на град Тайпе, избягвайки референции със самия остров, който Китай определя като своя територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още