IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp вече обработва 27 млрд. съобщения за 24 часа

Това е огромен скок спрямо досегашния рекорд от 18 млрд. съобщения за денонощие, отчетени на празничния предновогодишен ден

16:19 | 13.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WhatsApp вече обработва 27 млрд. съобщения за 24 часа

Услугата за обмен на мобилни съобщения WhatsApp продължава да набира скорост. От компанията се похвалиха в официалния си Twitter акаунт, че за последните 24 часа са обработили 27 милиарда съобщения. Това е забележителен скок спрямо досегашния рекорд от 18 милиарда съобщения за денонощие, който бе постигнат в последния ден на 2012 г., пише технологичният блог The Next Web.

Именно фактът, че предишният рекорд е постигнат на празничен ден, в който хората масово са ползвали WhatsApp, за да си честитят началото на 2013 година, прави новият рекорд още по-ценен. WhatsApp мина предишното си най-добро постижение за шест месеца, а Twitter, Facebook и други социални мрежи не успяват да преборят своите рекорди от навечерието на Нова година в рамките на шест месеца. Това означава, че WhatsApp продължава да расте с феноменална скорост. 

Тези  27 млрд. съобщения представляват общият сбор от всички платформи, за които WhatsApp се предлага, а това покрива почти всеки мобилен телефон в момента, включително и моделите на Nokia от серията Asha. 10 млрд. от тези съобщения са т.нар. "входящи", а 17 млрд. - "изходящи", съобщават от WhatsApp. Разминаването се дължи на възможността за групово споделяне на бележки. Така едно изпратено съобщение се обработва веднъж като такова и се брои като още 10, ако е изпратено до 10 души в група, поясни компанията.

Приложението за съобщения позволява на потребителите да изпращат безплатни текстови и мултимедийни съобщения до отделни лица или групи. То е достъпно за различни устройства и платформи, включително IOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Asha, Symbian и др.

В последните месеци WhatsApp беше свързвана с големи компании от бранша и имаше спекулации, че Facebook и Google имат интерес да придобият услугата. 

Наскоро главният изпълнителен директор на компанията Жан Коум заяви, че компанията има над 200 млн. месечно активни потребители, като общият брой на регистрираните потребители остава неясен. Това прави компанията по-голяма от Twitter и не е пресилено да се каже, че в момента е лидер на мобилната съобщителна индустрия. 

Компанията има сключени сделки с оператори по целия свят и си партнира с производителите на телефони - включително с Nokia, която вече произведе първия в света апарат с физически бутон за WhatsApp - Asha 210.

За сравнение - канадският производител BlackBerry, който преди години доминираше смартфон пазара, твърди, че неговата услуга BlackBerry Messenger (BBM) има 60 млн. потребители, които изпращат по 10 млрд. съобщения на ден.

Канадската компания изяви претенции, че обработва „почти два пъти повече съобщения на потребители на ден, в сравнение с други мобилни приложения за съобщения", но, както посочва и анализаторът Бенедикт Еванс, фирмата първоначално посочи, че има 10 млрд. изпратени и 10 млрд. получени съобщения, но коректната цифра е 10 млрд. изпратени и получени съобщения общо. Дори и с грешните данни обаче WhatsApp е ясен лидер.

Корейската услуга KakaoTalk съобщи пред TNW, че има 96 млн. регистрирани потребители, които изпращат по 5,2 млрд. съобщения на ден. Другите азиатски гиганти - WeChat от Китай, Line от Япония и Nimbuzz в Индия, не съобщават за броя обработени съобщения, но имат внушителна база от потребители - 300  млн., 150 млн. и 150  млн. съответно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 10 години
Много арна програма! Щракаш с Андроидо и айдяяя снимката, с пълното барбекю, за 1 секунда при комшията. Демокрация братче, технологии!!!Няма само да му мирише, ми вече и гледа, какво цвръчи на жарта у нази, по-сладка му иде бирата тъй! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още