IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp се превръща в основен източник на новини в някои страни

Отчасти това се дължи на факта, че някои оператори предлагат безплатно услугата

09:14 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

WhatsApp може да не е толкова популярна в САЩ, но на някои места по света бързо се превръща в място, където хората могат спокойно да споделят и да се информират за най-новите новини, пише Engadget.

Според проучване, направено от Reuters Institute for the Study of Journalism, все повече хора започват да разчитат на чат приложението, а не на компанията му майка Facebook, когато става дума за новини.

47% от анкетираните общо 71 805 респонденти от 36 държави все още залагат на социалната мрежа, за да разбират какво се случва по света. Но процентът на хората, които използват Facebook за намиране на новини се е свил в над половината от тези 36 страни, в сравнение с миналата година.

15% от анкетираните твърдят, че използват WhatsApp за да научават най-важните вести. Този дял все още изглежда много малък. Но когато бъде разделен по страни, данните са впечатляващи.



Повече от половината хора в Малайзия и 46% от запитаните бразилци твърдят, че използват WhatsApp за новини. Услугата изглежда е особено популярна в Чили, Сингапур, Хонконг, Испания и Турция също така.

Но защо хората започват да се насочват към чат приложения, за да научават какво е ново? Не бива да забравяме, че в много от тези държави операторите предлагат безплатен достъп до WhatsApp с мобилните абонаменти.

Проучването показва, че особено полезно в случая е и криптирането “от край до край”, което го прави по-привлекателно на места като Хонконг и Турция, където е опасно да изразяваш антиправителствени настроение.

В допълнение репутацията на Facebook изглежда накърнена напоследък, поради редицата обвинения, че не успява да се справи с фалшивите новини, споделяни в социалната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още