IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки коронакризата IBM надмина прогнозите

Въпреки това концернът работи над преобразуването на бизнеса си на фона на продължаващата несигурност

10:26 | 21.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовите резултати на International Business Machines Corp. (IBM) отчетоха понижения и през второто тримесечие на фона на пандемията, която засегна много от нейните корпоративни клиенти.

Базираната в Армонк, Ню Йорк, IBM търси растеж под управлението на новия главен изпълнителен директор Арвинд Кришна, след като в продължение на няколко години приходите предимно намаляваха при управлението на неговия предшественик Джини Ромети. Облачният бизнес и изкуственият интелект се превърнаха в силен фокус през последните години за 109-годишната компания, която се превърна в силен концерн със своите мейнфрейм компютри и информационно-технологични услуги.

IBM заяви в понеделник, че приходите ѝ през второто тримесечие са се свили с 5,4%, макар и по-малък спад, отколкото прогнозираха анализаторите от Wall Street, до 18,12 милиарда долара. Печалбата на акция също падна до 1,52 долара от 2,81 долара за същия период на миналата година. IBM обаче успява да увеличи брутните си маржове и надмина очакванията на анализаторите за печалбата си на коригирана основа. Въпреки пониженията IBM заяви, че приходите от облачни изчисления са възлезли на 6,3 милиарда долара през второто тримесечие, което е с 30% повече спрямо година по-рано. Това помогна за компенсиране на намаляването на приходите в подразделенията за технологична поддръжка Global Business Services и Global Technology Services, които представляват около 56% от общите приходи на IBM.

Covid-19 засегна силно бизнеса на IBM, тъй като много от клиентите ѝ отложиха закупуването на технологии или надстройването на софтуера, за да се съсредоточат върху краткосрочната стабилност и запазването на парични средства, за да оцелеят в кризата. Други производители на софтуер съобщават за подобен спад в продажбите. Главният изпълнителен директор Кришна, който представи резултатите след първото си пълно тримесечие начело на концерна, заяви, че клиентите виждат стойност в облачното предлагане на IBM „във времена на безпрецедентни смущения в бизнеса“.

Акциите на IBM поскъпнаха с около 4,5% при следборсовата търговия след затваряне на ниво от 126,37 долара. Те поевтиняха с 5,7% от началото на тази година.

IBM обвързва бъдещето си с облачните изчисления, като се стреми да стане лидер в областта на хибридния облачен софтуер и услуги, които позволяват на клиентите да съхраняват данни в частни сървъри и в множество публични облаци, включително тези, управлявани от конкурентите Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. През 2018 г. IBM похарчи 34 милиарда долара, за да купи доставчика на софтуер с отворен код Red Hat, за да подпомогне този преход. IBM съобщи, че Red Hat е допринесло за 867 милиона долара през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
както computer не се превежда на изчислител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
cloud computing не се превежда като "облачни изчисления"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още