IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да забрани нови китайски приложения

Под заплаха за забрана сега са Alipay, Wechat Pay, CamScanner, Tencent QQ и други, но администрацията на Байдън може да спре изпълнението за заповедта

09:38 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки провала на атаката си срещу Tiktok американският президент Доналд Тръмп се насочва към нови приложения от Китай през последните дни. Сред осемте приложения, които трябва да бъдат изтласкани от американския пазар, са платежните услуги Alipay и Wechat Pay. Във вторник Тръмп издаде указ, забраняващ бизнеса с приложенията, но с обичайната 45-дневна отсрочка, предава Bloomberg.

На 20 януари обаче той вече няма да бъде президент - след встъпването в длъжност на наследника му Джо Байдън. Тогава правителството на Байдън ще изпълни или отмени заповедта.

Тръмп се опитва от лятото да наложи чрез забрани продажбата на поне американския бизнес на популярното видео приложение Tiktok на американски компании. Но първо китайското правителство торпилира преговорите с ограничения в продажбите на съответния софтуер. А след това американските съдии също установиха, че администрацията на Тръмп няма достатъчно правно основание за своите действия, което доведе до преустановяване на забраните за Tiktok.

Другите приложения, които сега са засегнати, включват приложението за сканиране CamScanner, услугата за чат Tencent QQ, видео приложението VMate и офис софтуера WPS Office, както и приложението SHAREit. 

Указът вероятно ще се сблъска с правни предизвикателства, подобни на тези, появили се при предишните усилия на президента да принуди продажбата на TikTok от китайската ByteDance Ltd. и да забрани приложението за съобщения WeChat.

Непосредственото въздействие вероятно ще бъде ограничено. Най-голямата клиентска база на приложения като WeChat и Alipay е в т. нар. Велик Китай и броят на потребителите в САЩ е сравнително малък. Не е ясно дали заповедта може да бъде приложена към трансакции извън САЩ - Starbucks Corp., например, позволява на клиентите да плащат с WeChat Pay в Китай. Акциите на Alibaba и Tencent поскъпнаха с повече от 1% в сряда в Хонконг.

От споменатите апликации в заповедта на Тръмп най-сваляната през 2020 г. е била CamScanner, която през миналата година е била свалена 4,4 млн. пъти по данни на анализаторската компания SensorTower. Така тя изпреварва WeChat на Tencent, използвана от над 1 млрд. китайци, която миналата година е имала 1,6 млн. сваляния. Заповедта на Тръмп се прицелва в WeChat и QQ Wallet, дигиталните платформи, вградени в двете най-големи едноименни платформи на Tencent.

През 2020 г. Alipay отчита малко над 207 000 изтегляния. Приложението за подписване на Ant се фокусира в САЩ главно върху места, които са посещавани от китайските потребители, като луксозни магазини в Ню Йорк или туристически дестинации в Калифорния. Но през 2019 г. Alipay подписа сделки с търговци на дребно като веригата дрогерии Walgreens, поставяйки логото на приложението пред очите на милиони други американски потребители.

„Новата изпълнителна заповед е подобна на предишната, но изглежда по-широко формулирана, отколкото миналогодишните изпълнителни заповеди, насочени към трансакции по отношение на WeChat и TikTok“, казва пред Bloomberg Никълъс Търнър, адвокат в Steptoe & Johnson LLP в Хонконг. „Крайният обхват на ограниченията и обектите, към които ще бъдат насочени тези ограничения, е трудно да се предвидят. Предполага се, че въздействието ще бъде фокусирано върху трансакциите в Съединените щати, въпреки че това не е гарантирано“.

Администрацията на Тръмп предвижда обхватът да е подобен на предишните заповеди и не очаква той да повлияе на заплащанията на служителите, казва висш служител в администрацията. Но представители на Белия дом не са отговорили на въпроса дали новата заповед ще повлияе на индивидуалните заплащания между потребителите на платформите. 

И все пак заповедта на Тръмп, която се позовава на опасения, че платформите застрашават националната сигурност на САЩ, има потенциала да наруши значително международната търговия. Висши служители от администрацията заявиха, че смятат, че този ход може да помогне за спиране на посегателствата върху събирането на китайски данни и да предотврати събирането на лична информация като текстове, обаждания и снимки от страна на китайските власти.

Но те не са идентифицирали конкретни случаи на кражба на данни с помощта на приложенията. Вместо това те подчертават размера на платформите за разплащане, като заявяват, че техният обхват ги прави вероятни цели за усилията за събиране на данни в Китай.

„Китайското правителство изисква всички търговски компании, големи и малки, да подкрепят политическите цели на Китайската комунистическа партия“, заяви в изявление съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън. Китайското външно министерство в Пекин не е отговорило на молбите за коментар по заповедта.

Министърът на търговията Уилбър Рос публикува отделно изявление, в което се казва, че е наредил своето ведомство да изпълни заповедта. „Подкрепям ангажимента на президента Тръмп да защити неприкосновеността на личния живот и сигурността на американците от заплахи, породени от китайската комунистическа партия“, казва той.

45-дневната отсрочка отразява подобен период при изпълнителните заповеди за WeChat и TikTok, твърди един от източниците от Белия дом, който е информирал репортерите при условие за анонимност. Администрацията на Тръмп не е информирала преходния екип на Байдън за заповедта, казва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още