IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от приложенията за Android следят потребителите

За целта те използва тракери, разработени от трети страни, сочи проучване

15:29 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от три четвърти от приложенията за Android съдържа поне един тракер от трета страна, сочи нов анализ на стотици приложения, цитиран от The Guardian.

Данните са част от проучване на френската организация Exodus Privacy и Privacy Lab към Yale University, в рамките на което са разгледани мобилни приложения за наличието на 25 неизвестни тракера, които използват различни техники за събиране на лична информация за потребителите, използвана за по-добро таргетиране на реклами и услуги.

Сред приложенията, за които е установено, че използват някакъв вид плъгин за следене, са едни от най-популярните в Google Play Store, включително Tinder, Spotify, Uber и OKCupid. И четирите използва услуга, собственост на Google, наречена Crashlytics, която по начало дава отчет за сривове в приложенията, но също така може да предостави възможност за получаване на подробна информация за потребителите и какво правят.

Други, по-малко използвани тракери, могат да отидат и по-далеч. Един от изброените от Yale е FidZup, френска услуга, която може да „засича присъствието на мобилни телефони и кои са техните собственици“ чрез използването на свъхзвукови тонове. FidZup твърди, че вече не използва технологията, след като следенето на потребителите през обикновени мрежи за безжичен интернет работи също толкова добре.

Yale Privacy Lab използва проучването, за да призове разработчиците, както и Google “за по-голяма прозрачност на практиките за сигурност и лични данни по отношение на тези тракери“.

Въпреки че експертите не са проучвали приложения за iOS, те предупреждават, че ситуацията може да не е по-добра в магазина за приложения на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още