IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерът и хардуерът за игри ще генерират над 150 млрд. долара приходи

Сумата ще бъде събрана в рамките на тази година, сочи нов доклад на Digi-Capital

11:09 | 17.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Софтуерът и хардуерът за игри, взети заедно, за първи ще донесат повече от 150 млрд. долара приходи през 2017 г., пише VentureBeat, позовавайки се на новия доклад на Digi-Capital - Games Report.

Данните сочат, че на софтуера ще се паднат три четвърти от тази сума, а съответно на хардуера - една четвърт.

С годишен темп на растеж от 7,9% през следващите пет години, софтуерът и хардуерът за игри заедно могат да достигнат приходи от над 200 млрд. долара до 2021 г., допълва докладът.

Но не всички ще спечелят, тъй като игрите са се превърнали в пазар на две скорости. От едната страна са гигантите, които определят правилата, а от другата са по-малките сектори с бърз растеж, където гъвкавите независими компании все още могат да оставят своя отпечатък.

Мобилните игри растат изключително бързо от пускането на iPhone и секторът може да надхвърли 50 млрд. долара приходи за първи път през 2017 г. Въпреки това добро представяне, растежът на този тип игри може да се забави до 14,5% и да достигне малко над 80 млрд. долара до 2021 г. (брутни приходи от iOS, Google Play и китайските магазини за приложения). Това са повече приходи от тези на целия пазар на игри през 2010 г.

Конзолните игри и мултиплейър игрите с битки ще имат по-слаби приходи по отделно, отколкото мобилните през тази година. Със забавянето на растежа им всяка от тях може да донесе около 30 млрд. долара приходи през следващите пет години. Това може да направи мобилните игри по-големи от конзолните и то мултиплейър игрите с битки, взети заедно, дотогава.

Хардуерът за виртуална реалност може да генерира слаби едноцифрени приходи в милиарди, а до 2012 г. сумата да достигне 7 млрд. долара. Но в тази област доминират гиганти като Facebook и Samsung, така че решенията на специфични технически проблеми са може би са добра възможност за стартъпите

Софтуерът за игри с добавена реалност, и по-специално мобилните, вече има първия си хит в лицето на Pokemon Go. Ако мобилната добавена реалност излезе на масовия пазар в следващите 12 месеца, подпомогната от Facebook, Apple, Google и други, този тип софтуер може да достигне 7 млрд. долара приходи за пет години – повече от игрите с виртуална реалност.

Pokemon Go може да е генерирала повече пари от всички игри с виртуална реалност взети заедно през миналата година, но софтуерът за игри с виртуална реалност тепърва ще бележи успехи. Той може да достигне 6 млрд. долара приходи до 2021 г.

Електронните спортове са последният от секторите с висок растеж. Но въпреки големите инвестиции, все още има въпроси за това колко голям ще стане този пазар по отношение на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още