IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият кандидат за борсова слава - българският стартъп BIODIT

Производителят на биометрични системи възнамерява да осъществи IPO на БФБ тази есен

08:10 | 03.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: BIODIT</p>

Снимка: BIODIT

Българският технологичен стартъп BIODIT е следващият кандидат за борсова слава на Българската фондова борса. До края на 2018 г. базираният в София разработчик и производител на биометрични системи планира IPO на БФБ, научи Investor.bg. 

Проспектът за първичното публично предлагане (initial public offering, или IPО) ще бъде внесен за разглеждане в Комисията за финансов надзор (КФН) до дни. Стартъпът планира да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. От компанията активно работят по финализиране на документацията, а публичното предлагане се очаква да започне тази есен, вероято през октомври. IPO-то ще се осъществи с подкрепата на Karoll.  

"На този етап мога да потвърдя, че търсим борсата като инструмент за финансиране, но, разбира се, параметри все още не можем да споделим, защото проспектът ни не е одобрен от КФН", поясни пред Investor.bg Юлиaн Софрониев, главен изпълнителен директор на BIODIT. По думите му на борсата ще бъде пусната значителна част от компанията.

Софрониев е убеден, че евентуалното листване през есента ще бъде успешно и младата компания ще успее да отговори на условията за ползването на ваучерната схема. 

По-рано през седмицата компанията му успешно затвори втори кръг на финансиране с два инвестиционни фонда. Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ. Impetus Capital инвестира в компанията 400 хил. лв. 

„По време на презентацията на BIODIT в Деня на инвеститорите за Impetus Capital от декември 2017 г. видяхме силно представяне. Инвестицията ИмВенчър I в компанията цели да засили продажбите и растежа на българския и европейските пазари“, споделят от инвестиционната компания.

"Разпознахме една иновативна компания и подкрепяме стратегията за растеж на нейния мениджмънт", заяви пред Investor.bg Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. "Те имат готови продукти и разработени решения, които са тествани на редица пазари. Сега имат нужда да продават и затова ще ги подкрепим в тази насока".

Стремежът на BIODIT да набере пари от борсата е логическа стъпка в развитието ѝ, а Манев пояснява: "Борсата и поведението ѝ изглеждат застинали, но капитал всъщност има". По думите му BIODIT ще е вероятно първата компания, която ще се възползва от безвъзмездното финансиране за листване, и това ще бъде своеобразен тест за механизма за подкрепа. 

"Най-доброто спасение за една нискокапитална икономика е да я капитализираш. Затова търсим капитал и го предоставяме на прохождащи или развиващи се компании", поясни още Манев. 

Най-доброто спасение за една нискокапитална икономика е да я капитализираш. Затова търсим капитал и го предоставяме на прохождащи или развиващи се компании

Компанията получи и допълнителна инвестиция от 100 хил. лв. от NEVEQ. Още през 2016 г. фондът инвестира 1,5 млн. евро в BIODIT, за да помогне на младата фирма при комерсиализацията на продуктите в България и страни от Западна Европа.

BIODIT разработва и произвежда биометрични системи. Стартапът специализира в устройства за контрол на достъп и работното време, както и единствената по рода си биометрична сиситема за превенция на автомобилна кражба – CarSec. 

През 2016 г. BIODIT приключи Серия А финансиране от NEVEQ, a през 2017 г. стана първата българска компания, която печели финансиране по направление „Транспорт“ на Horizon 2020 за проекта PREVENT – предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние.

Трета година поред BIODIT е сочен като един от най-обещаващите производители на биометрични технологии в следващите 5 години за автомобилната индустрия в докладите на световни лидери в пазарните проучвания, като Technavio, Stratistics MRC, Research and Markets.

Изпълнителният Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар.

През 2017 г. Biodit генерира приходи от 150 000 лева. За 2018 г. очакванията са за приходи от 525 000 лева, а след две години – малко над 1,84 млн. лева.

IPO-то на BIODIT би било трето на IT компания за близо три години, след като през 2016 г. и през 2015 г. успешни IPO на Българска фондова борса реализираха софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг, а след това и "Алтерко". През ноември "Сирма Груп Холдинг" АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам бе успешно. Година по-късно "Алтерко" направи успешно първично публично предлагане при цена 1,45 лв. на акция. Близо две трети от инвеститорите са физически лица.

Очаквайте по-късно в петък интервю по темата на главния изпълнителен директор на BIODIT Юлиян Софрониев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 24 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
Ходих на една презентация с тяхно участие (BIODIT) - продуктът им е наистина иновативен и ако (като) се комбинира с читав софтуер нещата заспиват. От една страна дава много сериозна верификация на база пръстов отпечатък, но в същото време не 'сваля' отпечатъка и в този ред на мисли не може да има претенции никой, че датчиците събират лична информация. Генерирания от сензора им ключ може да се използва в супер много области като се почне от автопарк с допуски за определени служители до определи автомобили и се стигне до хотели и аирбнб настаняване. Кефят ! Дано направят цяла еко система защото на пазара има хиляди сензори, но читава екосистема все още няма. Ако успеят имат огромен потенциал особено в туризма.успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 5 години
На нашата умрела борса това и требе нови играчи, нова свежа кръв, ентусиазъм малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
simbad12
преди 5 години
Браво, супер! Сигурно ще са първите по ваучерната схема, дано повлекат крак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още