IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите приложения с изкуствен интелект тласкат нагоре облачните разходи

Компаниите търсят повече стойност в технологичните решения, които ползват

15:43 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Корпоративните разходи за изчислителни облаци нарастват с двуцифрен процент, докато главните информационни директори и други технологични лидери се насочват към нови възможности като изкуствения интелект, които струват повече от обичайните бизнес приложения, сочат нови пазарни данни, цитирани от Wall Street Journal.

Освен обичайните разходи за технологии, които обикновено се купуват като абонаменти, много от тези приложения са склонни да ползват много изчислителна мощ, което допълва сметките за ползване на облака, твърдят анализатори.

„Продължаваме да инвестираме в технологии, които ни позволяват да работим по-бързо и в по-голям мащаб“, коментира Даниел Грайдър, ръководител инфраструктура и операции в Home Depot. „Облачните решения са ключов елемент към това, а ние виждаме тези предимства онлайн и в магазина“.

Тази година се очаква компаниите по света да похарчат 494,7 млрд. долара за изчислителни облаци, което е с 20% повече спрямо 2021 г. Тези разходи са напът да достигнат 600 млрд. долара до края на 2023 г., обяви компанията за пазарни проучвания Gartner в доклад, публикуван във вторник.

Разходите за инфраструктура като услуга – вид облачна услуга, която предоставя на компаниите ресурси за изчисление, съхранение и мрежови ресурси по поискване – се очаква да запишат най-голям ръст от всички облачни категории през 2022 г. – 31%, посочва Gartner.

Малко след тях се нарежда увеличение от 26% на разходите за облачно базирани платформени услуги, ползвани за изграждане, тестване, внедряване и актуализиране на софтуерни бизнес приложения, включително развит изкуствен интелект и интернет на нещата.

Gartner очаква облачно базираните платформени услуги да привлекат 109,6 млрд. долара корпоративни разходи тази година спрямо 86,9 млрд. долара за 2021 г.

Технологични лидери и анализатори от индустрията твърдят, че стойността, която модерните софтуерни инструменти носят, като ползването на данните в подкрепа на потребителските услуги или за вземането на по-информирани бизнес решения, може да накара много изпълнителни директори и корпоративни бордове, контролиращи бюджетите за информационни технологии, да инвестират в тази посока.

Това е особено вярно, откакто пандемията започна през 2020 г. и много компании инвестираха големи суми в дигитални инструменти и технологии, за да се адаптират към работата от разстояние, блокадите, затварянето на магазините и други обстоятелства. Много компании искат да се уверят, че получават пълната стойност от тези инвестиции, посочват технологични лидери и анализатори.

Друга причина тези приложения да са по-скъпи, е, че може да е трудно да се правят ценови сравнения между технологичните доставчици, казва Джон Ананд, главен директор проучвания в IT компанията Info-Tech Research Group. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още