IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски регулатор разследва Apple след жалба от Kaspersky Lab

Американският гигант може да се е възползвал от пазарната си позиция при предлагането на приложения

12:15 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple е обект на разследване заради жалба от страна на компанията за киберсигурност Kaspersky Lab и може би се възползва от доминиращата си позиция в областта на приложенията за смартфони. Това обяви руският антимонополен регулатор, цитиран от Ройтерс.

Федералната антимонополна служба (ФАС) е започнала разследване защо новата версия на приложението на Kaspersky Lab - Safe Kids, не е била ъпдейтната за операционната система на Apple, което е довело до значителна загуба на функционалности за приложението.

Според регулатора Apple е пуснала ъпдейтната версия на своето приложение Screen Time, което има подобни функции като програмата на Kaspersky.

Припомняме, че Kaspersky подаде жалбата си още през март тази година, но чак сега регулаторът предприема действия срещу американската компания.

През 2018 г., след като беше пусната новата версия на операционната система на Apple - iOS 12, стана ясно, че тя разполага с вградени функции за родителски контрол. Малко по-късно компанията получи оплаквания за проблеми с Kaspersky Safe Kids и за подобни приложения на трети страни. Тогава Apple обясни, че приложението нарушава правилата на App Store.

“От наша гледна точка изглежда сякаш Apple се възползва от своята позиция като собственик на платформата, както и като контролиращ единствения канал за предлагане на приложения на потребителите през тази платформа, за да диктува правилата и да пречи на други разработчици да се конкурират равностойно”, коментират от Kaspersky Lab в официално изявление по случая.

Още новини за технологии вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още