IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчикът на Cyberpunk 2077 записа най-успешната година в историята си

Проблемите с играта все пак не повлияха толкова негативно на бизнеса ѝ

15:10 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Полският разработчик на видео игри CD Projekt обяви, че е продал 13,7 млн. копия от прочутата си игра Cyberpunk 2077 през миналата година въпреки проблемите с нея. Освен това ще плати дивидент от 5 злоти на акция след рекордните си приходи и печалба за 2020 г., предава Ройтерс.

С бюджет от 1,2 млрд. злоти (316,19 млн. долара) Cyberpunk 2077 беше най-очакваната игра на CD Projekt от 2015 г., когато излезе The Witcher 3: Wild Hunt. И все пак новото заглавие беше премахнато от магазина за игри на Sony – PlayStation Store, скоро след изпълнената си с проблеми премиера.

Някога любимка на инвеститорите, CD Projekt загуби около 50% от пазарната си стойност от декември насам заради проблемите с играта, а сега е оценена на 17,4 млрд. злоти. Продажбите на Cyberpunk 2077 се оказаха под средната прогноза на анализаторите за 14,5 млн. копия.

И все пак финансовите резултати за 2020 г. бяха най-високите в историята на компанията.

Приходите от продажби са достигнали 2,14 млрд. злоти миналата година. Те са нараснали повече от четири пъти спрямо предходната година и са надминали рекорда след пускането на The Witcher 3, подкрепени от скока в гейминга заради блокадите, свързани с Covid-19, които принудиха хората да прекарват повече време вкъщи.

„Във финансово отношение 2020 г. беше най-добрата година в историята ни“, обяви главният финансов директор на CD Projekt Пьотр Ньелубович по време на пресконференция.

Скокът на приходите от продажби се дължи най-вече на Cyberpunk, но положително влияние е оказала и фентъзи поредицата Witcher.

„The Witcher 3 имаше второто си най-добро годишно представяне в историята си, ако се имат предвид продадените копия. Тя се справи по-добре единствено в годината на излизането си, което беше преди почти 6 години“, коментира още директорът.

Същевременно CD Projekt планира да похарчи близо 504 млн. злоти от миналогодишната си печалба от 1,15 млрд. долара за изплащането на дивидент. Компанията е плащала дивидент два пъти – през 2019 и през 2017 г.

Ръстът на бъдещите продажби зависи от привличането на повече играчи на Cyberpunk 2077, след като се отстранят всички проблеми с играта, и от връщането ѝ в PlayStation Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още