IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчиците очакват новите промени в App Store

Започва годишната конференция за разработчиците на Apple

18:39 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и екипът му днес се изправят срещу една от най-важните си публики, давайки началото на конференцията за разработчици на американския технологичен концерн в момент, в който производителят на iPhone се защитава в съда заради практиките си в App Store, предава Ройтерс.

Apple Worldwide Developers Conference, която се провежда онлайн за втора поредна година заради пандемията, обичайно привлича хиляди разработчици, много от които се надяват, че компанията ще чуе притесненията им.

Миналата седмица изтъкнатият разработчик и водещ на технологичен подкаст Марко Армен написа в блога си, че лидерите на Apple трябва да осъзнаят „две очевидни истини“: че приложенията носят стойност на Apple, а разработчиците са тези, които привличат клиентите. Шоуто не принадлежи единствено на Apple.

Компанията не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар относно настроенията към политиките ѝ, свързани с App Store.

Контролът на Apple върху това кои приложения могат да попадат в нейнтата платформа и комисионата ѝ от 15 до 30% върху дигиталните приходи от продажби станаха обект на критики от страна на регулаторите. Именно това стои в основата и на делото, заведено от компанията Epic Games, позната като разработчик на прочутата игра “Fortnite”.

Apple твърди, че практиките в нейния App Store помагат за разрастването на пазара за мобилен софтуер чрез създаването на среда за платени приложения, на които потребителите могат да се доверят.

Миналата седмица компанията акцентира върху проучване, което сама е финансирала и което е установило, че приложенията са генерирали 643 млрд. долара от продажби миналата година, а 90% от тези средства не са обхванати от комисионата на Apple.

„Резултатът е не просто невероятни приложения за потребителите: това са работни места, възможности и иновации, които ще подкрепят икономиките по света в продължение на много години“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук при представянето на изследването.

Не всички разработчици са зле настроени, коментира Бен Баджарин, главен изпълнителен директор на Creative Strategies, която анкетира разработчиците на Apple и е установила, че над 90% от тях не планират да правят приложения за устройствата на технологичния гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още