IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на правителства са били атакувани благодарениe на уязвимост в WhatsApp

Значителна част от жертвите на кибератаката са от страни съюзници на САЩ

15:20 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високопоставени правителствени служители от редица страни съюзници на САЩ са станали обект на атака чрез хакерски софтуер, който е използвал WhatsApp, за да получи телефонните номера на потребителите, твърдят източни на Ройтерс, започнати с разследването на чат приложението, което е собственост на Facebook.

По думите им “значителна” част от известните жертви са от горните етажи на властта и на военните служби в около 20 страни на пет континента. Много от държавите са от страни съюзници на Съединените щати, коментират източниците.

Хакването на смартфоните на по-голяма група от високопоставени личности предполага, че киберпробивът в WhatsApp може да има много широки политически и дипломатически последици.

Във вторник WhatsApp заведе дело срещу израелската NSO Group, която разработва хакерски инструменти. Софтуерният гигант обвинява NSO Group, че е създала и продала хакерската платформа, която се е възползвала от уязвимост в сървърите на WhatsApp, за да помогне на клиентите си да хакнат смартфоните на поне 1400 души между 29 април 2019 г. и 10 май 2019 г.

Общият брой на хакнатите потребители на WhatsApp може и да е по-голям. Базиран в Лондон адвокат, занимаващ се с човешките права, който е бил сред онези, към които е насочена атаката, е изпратил на Ройтерс снимки, показващи опити за разбиване на смартфона му, датиращи още от 1 април.

Въпреки че не е ясно кой е използвал софтуера, за да извърши пробива, NSO твърди, че продава своя софтуер само на правителствени органи.

Част от жертвите са в Съединените щати, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мексико, Пакистан и Индия, твърдят източниците, запознати с разследването. Ройтерс не може да потвърди дали хакнатите представители на правителства са точно от тези страни.

Няколко индийци обявиха публично, че са сред онези, към които е била насочена атаката през последните няколко дни. Сред тях попадат журналисти, учени, адвокати и други.

NSO посочва в изявление, че “не може да разкрие кой е бил и дали е неин клиент, нито да коментира конкретни случаи на използване на технологията ѝ”. Преди това тя отрече да има нещо общо, заявявайки, че продуктите ѝ се ползват, за да помагат на правителствата да залавят престъпници и терористи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още