IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правният спор между Apple и Epic Games се затяга

Макар че получи някои отстъпки, разработчикът на игри ще обжалва решение на щатски съдия от петък

08:46 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разработчикът е най-известен с играта Fortnite.<em>&nbsp;EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH</em></p>

Разработчикът е най-известен с играта Fortnite. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Съдебната битка между американския технологичен концерн Apple и разработчика на игри Epic Games продължава с пълна сила.

Разработчикът, известен с играта Fortnite, обяви в публикуван в неделя документ, че ще оспори решението на федерален съд на САЩ от петък. Отвъд Океана местен съдия постанови в последния работен ден на миналата седмица, че ръководената от Тим Кук компания не трябва да възпрепятства разработчиците да включват връзки в своите приложения, които позволяват на клиентите да плащат извън магазина за приложения. В момента Apple начислява комисионни на разработчиците на игри до 30 процента.

Макар че съдът се произнесъл частично в полза на Epic Games и задължил Apple да облекчи условията по отношение на доходоносните приложения, съдът не постанови решения по отношение на други точки от бизнес практиките на Apple, критикувани от Epic Games. И двете компании отказаха коментар в неделя.

В понеделник обаче от разработчика поясниха, че ще оспорят съдебното решение на последваща инстанция, а главният изпълнителен директор Тим Суини написа в Twitter, че решението „не е победа за разработчиците или за потребителите“. 

Пред Ройтерс критиците и конкурентите на Apple казват, че е по-вероятно да се обърнат към законодателите, а не към съдилищата, за да преследват промените, които търсят.

Окръжният съдия на САЩ Айвон Гонсалес Роджърс определи решението си като изискващо „премерена“ промяна в правилата на Apple. Анализатори пък заявиха, че въздействието може да зависи до голяма степен от начина, по който производителят на iPhone избере да приложи решението.

Акциите на Apple поевтиняха с 3,2% късно в петък следобед, но много анализатори от Wall Street запазиха дългосрочните си благоприятни перспективи за производителя на iPhone, който покани медиите за събитие във вторник, на което вероятно ще представи новите си iPhone-и.

„Подозираме, че евентуалното въздействие от това съдебно решение ще бъде управляемо“, пише анализаторът на Evercore ISI Амит Дарянани в бележка до инвеститорите.

Решението значително разширява отстъпката, направена на стрийминг видео компаниите през миналата седмица, което им позволява да насочват потребителите към външни методи на плащане. Решението разширява това изключение до всички разработчици, включително разработчиците на игри, които са най-големите генератори на пари за App Store на Apple, което само по себе си е основата на неговия сегмент от услуги в обем от 53,8 млрд. долара.
Съдията постанови, че Apple вече не може да забранява на разработчиците да предоставят бутони или връзки в своите приложения, които насочват клиентите към други начини за плащане извън собствената система за закупуване на Apple в приложението. В решението се казва още, че Apple не може да забрани на разработчиците да общуват с клиентите чрез информация за контакт, получена от разработчиците, когато клиентите са се регистрирали в приложението.

Решението е взето след триседмичен процес през май пред съдия Гонсалес Роджърс.
Той обаче не уважи някои други желания на Epic, като например да принуди Apple да отвори iPhone за магазини за приложения на трети страни.

По-късно последва и изявление на Apple, в което се казва: „Както съдът призна, „успехът не е незаконен. Apple е изправена пред строга конкуренция във всеки сегмент, в който правим бизнес, и вярваме, че клиентите и разработчиците ни избират, защото нашите продукти и услуги са най -добрите в света“.

На последващ брифинг за медиите правният екип на Apple заяви, че не вярва, че съдебното решение го принуждава да позволи на разработчиците да внедрят свои собствени системи за закупуване в приложенията. Представители на Apple заявиха, че компанията все още обсъжда как ще изпълни изискванията на решението и дали ще обжалва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още