IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle печели сделката за американските операции на TikTok

Първоначалната оценка на американския бизнес е около 25 млрд. долара преди новите ограничения на Китай

07:41 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oracle печели сделката за американските операции на TikTok

TikTok се отказа от преговорите с Microsoft Corp. за продажба на своето музикално видео приложение в САЩ, като вместо това фаворизира бизнес партньорството с Oracle Corp., предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.


Сделката между базираната в Пекин компания майка на TikTok ByteDance Ltd. и Oracle вероятно ще включва дял в новоконфигуриран бизнес на TikTok, но ще изглежда по-скоро като корпоративно преструктуриране, отколкото като пряка продажба, пояснява един от хората, които са помолили да не бъдат идентифицирани, защото информацията не е публична.

Условията, които се обсъждат с Oracle, все още се променят, казва един от източниците. Например Oracle може да придобие дял от новосформирания бизнес в САЩ, докато действа като технологичен партньор на TikTok в САЩ и съхранява данните на TikTok в облачните сървъри на Oracle. Първоначалните предложения от двете страни оценяват американския бизнес на около 25 милиарда долара, но това бе стойността преди момента, в който китайските власти наложиха нови ограничения върху износа на технологии.

Microsoft, който бе работил в партньорство с Walmart Inc., бе смятан за най-вероятния победител, но през последните дни разговорите с него са охладнели. Microsoft не е била помолена да направи ревизии на първоначалната си оферта на фона на скорошни признаци за противопоставяне на сделка с концерна от страна на китайски държавни служители, пояснява източник на Bloomberg.

„ByteDance ни уведоми днес, че няма да продаde американските операции на TikTok на Microsoft“, заяви базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft в изявление в неделя. „Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на TikTok, като същевременно защитава интересите на националната сигурност".

Walmart обаче остава заинтересованa да осъществи инвестиция в TikTok заедно с консорциум от инвеститори, водени от Oracle. Говорител на Walmart заяви в неделя, че компанията „продължава дискусиите с ръководството на ByteDance и други заинтересовани страни. Знаем, че всяка одобрена сделка трябва да отговаря на всички регулаторни и национални проблеми на сигурността”, поясняват във веригата.

ByteDance договаряше предложения за американските операции на TikTok по заповед на администрацията на Тръмп, според която китайската собственост на компанията застрашава националната сигурност. TikTok възнамерява да внесе предложение в Белия дом преди крайния срок в средата на септември, наложен от Тръмп, казва източник, който е запознат с въпроса, а всяка една оферта ще се нуждае и от благословията на държавните служители в Пекин.

Разговорът за корпоративно преструктуриране се връща към първоначалните намерения на ByteDance от по-рано през лятото да продаде частичен дял в операциите на TikTok или да преструктурира компанията с глобална централа и борд на директорите извън Китай. Тези пориви бяха усложнени от заплахите на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението в САЩ и последващите изпълнителни заповеди, които забраняват на американците и бизнеса да правят бизнес с TikTok.

Ако ByteDance успее да постигне сделка чрез Белия дом, която не включва откровена, принудителна продажба, това ще отбележи сериозен подвиг за основателя на ByteDance Джан Имин, който не е склонен да предаде такъв ценен актив. Но критиците поставят под въпрос как технологичното партньорство с Oracle, а не откровената продажба, ще успокои опасенията на Белия дом за националната сигурност.


„Сделката, при която Oracle поема хостинга без изходен код и значителни оперативни промени, няма да отговори на законните опасения относно TikTok, а ако Белият дом приеме подобна сделка, ще покаже, че това упражнение е чиста хитрост“, казва Алекс Стамос, бивш директор по сигурността във Facebook, в публикация в Twitter.

Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още