IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачният бизнес помогна на Microsoft за силния ръст

Въпреки добрите данни инвеститорите първоначално реагираха на представените данни с тревога

09:20 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През първото тримесечие на 2022 г. американският софтуерен концерн Microsoft се е възползвал до голяма степен от силния си облачен бизнес. Приходите от продажби са нараснали с 18% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а нетната печалба - с 8% до 16 млрд. долара. Това е повече, отколкото очакваха анализаторите. По време на следборсовата търговия обаче акциите на Microsoft първоначално потънаха в зоната на загубите, но в последствие леко се възстановиха.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела наблегна на бъдещите перспективи за продуктите на Microsoft: „Цифровите технологии ще бъдат основният фактор за генериране на икономически резултати", каза Надела, цитиран от Ройтерс. „Нестихващият интерес към нашия облак и силната търговска активност доведоха до по-добри от очакваните продажби на бизнес клиенти с ръст от 28%, а приходите от облака нараснаха с 32% на годишна база до 23,4 млрд. долара“, пояснява главният финансов директор Ейми Худ.

Надела не вижда признаци за икономии на разходите за IT услуги в предприятията. Напротив, той подчертава, че автоматизацията и софтуерът могат да помогнат да се преодолее настоящото покачване на цените. Що се отнася до Office, за първи път концернът имал продукти, насочени към клиентите в развиващите се пазари.

По отношение на ситуацията с Covid в Китай финансовият директор Ейми Худ смята, че сегментът на персоналните компютри ще бъде засегнат, ако затварянето на фабрики продължи и през май. Засега се очаква през текущото тримесечие More Personal Computer да реализира приходи в размер от 14,65 до 14,95 млрд. долара.

Близкото бъдеще продължава да изглежда добро за Microsoft. Приходите на важния двигател на растежа Azure, централната платформа за изчисления в облака, вероятно ще нараснат с около 47% - само с два процентни пункта по-малко, отколкото през последното тримесечие. Това би трябвало да върне Microsoft пред Amazon Web Services (AWS) и облака на Google като най-бързо развиващия се доставчик на облачни услуги. За текущото тримесечие приходите на подразделението Intelligent Cloud (всички облачни предложения, включително Azure) се оценяват на 21,1-21,35 млрд. долара.

Дори подразделението за игри, което отдавна е засегнато от проблеми с доставките, отбеляза значителен ръст за годината. Пазарният дял на конзолата Xbox нарасна, а игрите в облака също придобиха по-голямо значение. Повече от десет милиона геймъри са използвали предложения в облака. Приходите на Azure Gaming са се увеличили с 66% от началото на годината.

Първоначално американските инвеститори реагираха уплашено на представените данни - акциите на Microsoft първоначално се обезцениха с 3% в следборсовата търговия, след като търгуваните на американската технологична борса Nasdaq книжа вече бяха излезли от редовната търговия с 3,7 процента под нивото на затваряне от предишния ден, на стойност около 270 долара. Късно вечерта в следборсовата търговия обаче Microsoft отново отбеляза минимален ръст.

Вечерта компанията майка на Google Alphabet също представи своите тримесечни данни. И двата отчета бяха очаквани с нетърпение, тъй като се тълкуват като показатели за по-нататъшното развитие на технологичните акции на Wall Street.

Deutsche Bank Research обяви целева цена от 390 долара за акциите на Microsoft, но предупреждава инвеститорите да не „губят от погледа си качеството в общия хаос на финансовите пазари". Съществуващата препоръка „купувай" беше потвърдена. Azure Cloud не показва никакви признаци на умора или макроикономически насрещни ветрове, пояснява банката. Пазарът на персонални компютри продължава да разчита на Windows. Офис софтуерът Office365 продължава да се премества от настолните компютри в офисите в облака със стабилен ръст на абонаментите. Новото придобиване на Nuance едва ли е допринесло с нещо за резултата, но също така не е донесло никаква тежест и ще се развива положително, поясняват от концерна.

Wells Fargo наскоро понижи прогнозата си за цената на акциите от 425 на 400 долара, но запазва препоръката си за покупка. Трудовият пазар за IT специалисти също е облагодетелстван от продължаващото укрепване на групата. На годишна база броят на служителите от женски пол се е увеличил с 20%, или с 16%, ако се изключи придобиването на Nuance.

Главният финансов директор Ейми Худ заяви, че войната в Украйна се очаква да окаже влияние върху приходите на компанията през текущото тримесечие в размер на около 110 млн. долара.

Силният устрем на Microsoft към пазара на облачни услуги бе подложен на критики в Европа, където конкуренти подадоха антитръстови жалби. През миналото лято френската компания OVHcloud подаде жалба заради лицензионни условия, които според нея оскъпяват използването на продукти на Microsoft в облаци, различни от тези на концерна. Говорител на Microsoft заяви в отговор на жалбата, че компанията непрекъснато преценява как най-добре да работи с партньорите си.

Microsoft имаше натоварена година. През януари тя обяви най-голямото си придобиване в историята, като предложи 75 млрд. долара за Activision Blizzard Inc., разработчик на популярни франчайзи за видеоигри като Call of Duty, World of Warcraft и Candy Crush. Очаква се сделката да подкрепи абонаментната услуга Game Pass на Microsoft, която предлага библиотека от игри срещу месечна такса.

През 2021 г. подразделението за видеоигри генерира близо 10% от приходите на Microsoft. Компанията се опитва да го превърне в пореден основен бизнес, като използва своята облачна инфраструктура, за да заеме водеща позиция в нововъзникващия сектор на облачните игри.

Общите приходи на Microsoft от игрите са нараснали с 6% на годишна база за тримесечието, а продажбите на съдържание и услуги за Xbox - с 4%. Продажбите на конзоли за тримесечието са се увеличили с 14%.

След добавянето на нови игри Microsoft наблюдава рязък ръст в използването на абонаментната си услуга, заяви Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft. Той поясни, че броят на изиграните часове е скочил с 45% в сравнение с предишната година.

Microsoft не очаква сделката с Activision, която се преглежда и от Федералната търговска комисия на САЩ, да приключи преди следващата година. Новият председател на комисията Лина Хан предприе стъпки за засилване на контрола върху сделките. Ако трансакцията бъде сключена, Microsoft ще стане третата по големина компания за игри по продажби, с 30 студия за игри под своето управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още