IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Zoom засенчи добрите ѝ тримесечни резултати

Компанията за първи път генерира 1 млрд. долара приходи

10:20 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Zoom Video Communications за първи път отчете тримесечни приходи от 1 млрд. долара, но сигнализира за по-бързо от очакваното отслабване на търсенето на своята услуга за видео конферентни разговори след бума, записан заради пандемията. Новината доведе до понижение на цената на акциите ѝ с 11%, предава Ройтерс.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ за третото тримесечие ще са между 1,015 млрд. долара и 1,020 млрд. долара, спрямо средна прогноза на анализаторите за 1,013 млрд. долара, сочат даннина Refinitiv.

Това подсказва за ръст от около 31,2% спрямо година по-рано, докато през 2020 г. растежът беше неколкократен, когато кризата с Covid-19 превърна Zoom в нещо обичайно за всеки дом заради насочването към работата и ученето от вкъщи.

„Очаквахме (забавянето) към края на годината, но то се случи малко по-бързо, отколкото предвиждахме“, коментира главният финансов директор Кели Стекълбърг.

Тази година Zoom е под натиск, тъй като ваксинациите насърчават училищата отново да отворят врати, а повече компании връщат служителите си в офисите.

Конкуренцията от платформи като Webex на Cisco и Teams на Microsoft също подкопа усилията за спечелване на по-големи договори с бизнеса.

Zoom твърди, че очаква спад на приходите от клиенти с 10 или по-малко служители. Тази група включва предимно малки и средни компании, които плащат месечни такси.

Компанията прогнозира коригирана тримесечна печалба между 1,07 и 1,08 долара на акция, спрямо очакваните 1,09 долара на акция.

Анализатори твърдят, че компанията ще се опита да се справи със забавянето на растежа, като започне да харчи агресивно за експанзията си, за подобряване на платформата си и за Zoom Phone – облачен продукт за обаждания, насочен към бизнеса.

Наскоро Zoom обяви, че придобива разработчика на софтуер за колцентрове Five9 за 14,7 млрд. долара в рамките на най-голямата си сделка до момента. Тя купи и Kites – фирма, която помага за езикови преводи в реално време.

Zoom отчете 1,04 долара печалба на акция за второто тримесечие при 1,02 млрд. долара приходи. И двата показателя надминаха прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още