IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчен ръст на облачния бизнес разочарова инвеститорите в Microsoft

Акциите поевтиняха с около 2,4% в извънборсовата търговия, но поскъпнаха с 29% през юнското тримесечие

09:36 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. отчете забавен растеж в своя облачен бизнес Azure, като не успя да отговори на високите очакванията на инвеститорите за продължителен бум на търсенето на интернет базирани услуги по време на избухването на коронавируса, предава Bloomberg.

Приходите от Azure нараснаха с 47% през тримесечието, приключило на 30 юни, не отговаряйки с малко на прогнозите на анализаторите за 49-процентен ръст и значително под скока от 59% от предходното тримесечие. Акциите поевтиняха с около 2,4% в извънборсовата търговия. Като цяло приходите нараснаха с 13% до 38 млрд. долара, заяви производителят на софтуер в сряда в изявление. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха средностатистически приходи за 36,5 млрд. долара.

„Някои от биковете се надяваха на по-силен темп", казва Дан Айвс, анализатор от Wedbush Securities, цитиран от Bloomberg.

Резултатите показват, че абонаментите и облачните програми като Office и Azure продължават да нарастват заедно с отдалечената работа, но не достатъчно за някои инвеститори, които залагат на акциите на технологични компании, очаквайки, че пандемията ще донесе ползи за техния бизнес. Корпоративните клиенти са се регистрирали за софтуера за продуктивност Office на Microsoft, за да получат програми като комуникационното приложение Teams и ускоряват прехода към услуги като Azure, тъй като разчитат повече на работна сила, която не може да пътува или работи от офиси.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 29% през юнското тримесечие. Айвс отбелязва, че някои търсят ръст на Azure от 55%. Акциите, които поскъпнаха с 1,4% до 211,75 долара в сряда в нюйоркската търговия, паднаха до 204,52 долара при извънборсовата търговия.

За фискалното четвърто тримесечие нетната печалба беше 11,2 милиарда долара, или 1,46 долара на акция, включително отписване от 5 цента на акция, което Microsoft пое за закриването на своите магазини за търговия на дребно, в сравнение с оценки от 1,36 долара на акция.

Приходите от търговски облачни услуги нараснаха с 30% до 14,3 млрд. долара. Маржът за този бизнес се разшири с 1% до 66%. Тези числа също са по-слаби в сравнение с предходното тримесечие, когато приходите от търговски облаци се повишиха с 39%, а маржът се подобри с 4%.

Главният финансов директор Ейми Худ заяви, че данните за Azure отговарят на очакванията на компанията. Ангажиментите към бизнеса - който позволява на клиентите да наемат компютърна мощност от сървърите на Microsoft чрез интернет - под формата на резервации и бъдещи приходи са по-добри от прогнозираните от Microsoft.

„Чувствам се доста оптимистична за това къде се намираме“, каза Худ. Предвид бъдещия интерес компанията ще продължи да инвестира „значително“ в облачни центрове за данни. През четвъртото тримесечие компанията е генерирала капиталови разходи от 5,8 милиарда долара, след като нежеланието за закупуване на оборудване през мартенското тримесечие св разходите и предизвика проблеми с капацитета в облака. Худ каза на анализаторите по време на конферентен разговор, че очаква подобно ниво на разходите през текущото тримесечие.

„Не се опитвам да натамъня някакъв изкуствен двуцифрен растеж, нито се опитваме да мислим за някаква целева граница“, каза главният изпълнителен директор Сатя Надела. „Светът ще излезе от това и ние ще излезем по-силни, ако инвестираме през тази фаза“, добави той.

Икономическата слабост засяга други части на бизнеса на Microsoft. В понеделник социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn заяви, че ще съкрати 960 работни места, или около 6% от работната си сила, тъй като малко компании наемат служители. Приходите от LinkedIn са се увеличили с 10% за юнското тримесечие, съобщи Microsoft в сряда.

Еднократните покупки на софтуер също са били ограничени, което доведе до лек спад в софтуерния отдел по производителност. Приходите възлизат на 11,8 милиарда долара, в сравнение със средната оценка за 11,9 милиарда долара на анкетирани от Bloomberg анализатори. Потребителите закупиха повече абонаменти за облачни версии на Office, но тези приходи се записват с течение на времето, вместо непосредственото отчитане при продажбите от отделни покупки на копие на Office.

Това ще продължи и през текущото тримесечие. Прогнозата за приходите на Худ за подразделението по производителност е да варират от 11,65 милиарда до 11,9 милиарда долара, под средната оценка на анализаторите от Bloomberg за 12,16 милиарда долара.

Софтуерът Windows за персонални компютри и устройства повърхностни продължи да се продава добре, като търсенето се подхранва от служители, които се нуждаят от по-добра техника у дома.

Друга част от бизнеса на Microsoft, облагодетелствана от домашните клиенти, са игрите. Приходите от конзолите Xbox и услуги скочиха със 65% през тримесечието. Худ повтори, че най-новата конзола Xbox на компанията ще излезе навреме за празничния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още