IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft с ново предложение към пиратите за легален Windows 10

Потребителите на нелегално копие на Windows 7 или Windows 8.1, които са преминали на Windows 10, ще могат лесно да се сдобият с легален лиценз

13:03 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителите на нелегално копие на Windows 7 или Windows 8.1, които са преминали на Windows 10, ще могат лесно да се сдобият с легален лиценз, заяви директорът на подразделението за Windows на американския технологичен гигант Microsoft Тери Майерсън. По този начин той потвърди по-ранно свое изявление от май, предава ZDNet.

Майерсън оправдава стъпката с факта, че много потребители с незаконно копие на Windows 7 или Windows 8.1 полагат значителни усилия, за да преминат към Windows 10 и очевидно много от тях са използвали възможността да получат легален лиценз в магазина на Windows 10. Ето защо този процес сега следва да бъде опростен.

На база на досегашния опит "скоро" в САЩ ще започне експеримент, който трябва да бъде продължен след оценка на постигнатите резултати и в други страни. 

„Ние ще предложим възможност за миграция с едно кликване чрез Windows Store или чрез въвеждане на кода за активация. Ако се окаже подходящ начин различни клиенти да преминат към оригинален софтуер, експериментът ще се разшири. Бихме искали да поздравим с добре дошли в легалната екосистема на Windows 10 възможно най-много клиенти". В своя блог той също така показва снимки, в които опцията за покупка е пряко интегрирана в контролния панел на Windows.

Досега Microsoft настояваше, че възнамерява да достави ъпгрейди за колкото се може повече компютри, но чрез актуализацията не се постига легализиране на незаконно придобити лицензи.

Преминаването към Windows 10 е безплатно за потребителите на Windows 7 и Windows 8.1. През пролетта за първи път бе обсъдено дали това предложение е валидно и за потребителите на нелегални копия на предшестващите операционни системи.

Поводът бе изявление, направено от Майерсън по време на негово бизнес пътуване до Китай. По време на технологичната конференция WinHEC в Шънджън той заяви: „Ние ще актуализираме всички квалифицирани персонални компютри, независимо дали те преминат контрола за автентичност на Windows 10, или не". Ставало дума за това стотици милиони потребители на Windows в Китай отново да се приветстват в общността на Windows.  

Този ход е безпрецедентен опит на Microsoft да интегрира легални версии на своя софтуер в стотиците милиони устройства на потребителите на Windows в азиатската страна. Последните проучвания показват, че три четвърти от целия софтуер на персонални компютри в Китай не е лицензиран.

Това изявление първоначално бе интерпретирано така, че всички потребители на незаконно копие може да имат право да преминат към легално копие на Windows 10. По-късно обаче това право беше строго ограничено.

Фактът, че Майерсън превръща думите си от май в дела, може би се дължи на това, че степента на разпространение на Windows 10 се забавя. Според Net Applications към септември Windows 10 има пазарен дял от 6,63 на сто. Спрямо предния месец постижението се подобрява само с 1,42 пункта. С това нарастването е по-слабо от това през август. В първия месец след представянето на новата операционна система Windows 10 отчете ръст от 4,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още