IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft иска да стане въглеродно негативен до 2030 г.

Софтуерният гигант планира да премахне всички въглеродни емисии, които някога е произвеждал

09:10 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SVEN HOPPE</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/SVEN HOPPE

 

Американският технологичен концерн Microsoft си постави амбициозни цели по отношение на защитата на климата: той възнамерява да стане „въглеродно негативен“ до 2030 г. Целта е да се намалят емисиите на парникови газове в собствената организация, както и във веригата за доставки с повече от половината от сегашните им нива и допълнително да се премахне още по-голямо количество от атмосферата чрез компенсационни програми, съобщиха от базираната в Редмънд компанията в четвъртък.

Тя не само си поставя високи цели, но дори се откроява от другите технологични гиганти. Amazon, Facebook и Apple също обявиха климатични цели и искат да станат климатично неутрални през следващите години. Google твърди, че е въглеродно неутрална от 2007 г. и ще инвестира около 2 млрд. долара във възобновяеми технологии в следващите няколко години. Засега обаче никоя компания няма отрицателен климатичен отпечатък, пише Wall Street Journal.

Не само компаниите за добив въглища, стомана и руди са под голям натиск по отношение на екологичния си баланс, но и технологичните групи трябва да преразгледат бюджета си за екология. Според експертния център The Shift Project дигиталната индустрия вече е отговорна за почти четири процента от глобалните емисии парникови газове. Все повече и повече центрове за данни по света консумират огромни количества енергия.

Интернет компаниите искат да използват директни договори за зелена  електроенергия, за да заменят предишните си изкопаеми енергийни източници с еко електричество от вятърни и слънчеви паркове. Microsoft например подписа договор с френския доставчик на електроенергия Engie през септември за 1,9 гигавата (GW) вятърна енергия от Тексас.

Сред десетте компании, подписали най-много зелени договори за пряка електрическа мощност през 2018 г., седем са технологични групи. През изминалата година само те бяхте отговорни за повече от една трета от общия пазар на нови директни договори за електроенергия - в световен мащаб. Първите три места са заети от Facebook, Google и Amazon.

Amazon.com Inc. заяви през миналата година, че ще добави автопарк от 100 000 електрически превозни средства, за да изпълни целта си да стане въглеродно неутрална до 2040 г. Това изисква Amazon да няма нетно отделяне на въглероден диоксид в атмосферата чрез компенсиране на емисиите чрез действия, като като засаждане на дървета или чрез пълно премахване на емисиите. Amazon очаква 80% от използваната от него енергия да бъде от ВЕИ източници до 2024 г.

Експертите по климата са единодушни, че светът трябва спешно да намали емисиите на парникови газове, пише Microsoft в публикация в блога си. Ако това не стане, последствията от повишаването на температурата ще бъдат катастрофални. „Тези от нас, които могат да си позволят да вървят по-бързо и по-далеч, трябва да го направят“, поясняват от компанията.

Планът включва няколко компонента, вариращи от използването на зелена електроенергия, през вътрешнофирмен данък за CO2 до намаляването на въглеродния диоксид чрез програми за залесяване. „До 2050 г. Microsoft ще премахне целия въглерод от атмосферата, който компанията е излъчила пряко или чрез консумацията на енергия, откакто е основана през 1975 г.“, обещава президентът на концерна Брад Смит. Групата осигурява прозрачност: напредъкът ще се документира в годишен доклад.

За да намали емисиите на въглероден диоксид, Microsoft иска да покрива изцяло нуждите от електроенергия в сградите и центровете за данни чрез възобновяеми енергийни източници до 2025 г. Освен това до 2030 г. групата ще преобразува автомобилния си парк в изцяло електрически.

Производителят на софтуер разширява и вътрешнофирмения данък на CO2, който отделните отдели трябва да плащат в определени случаи. В бъдеще той ще се прилага и за косвените емисии, например чрез материали, командировки или използване на произведени продукти, които експертите наричат „емисии от типа Scope 3“.

От една страна, това увеличава стимула за намаляване на емисиите, от друга страна, доплащането финансира допълнителни мерки за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата, се казва в публикацията в блога. Данъкът не е просто математическа цифра, всъщност подразделенията ще трябва да го плащат. Microsoft планира да използва постъпленията за финансиране на подобрения в устойчивостта. Например, набраните от налога пари ще се ползват за финансиране на програми за залесяване и съхранение на въглерод в почвата.

Microsoft обяснява още, че за решението на някои проблеми са необходими технологии, които все още не са налични. Ето защо компанията стартира специален фонд под името Climate Innovation Fund, който се очаква да инвестира 1 млрд. долара през следващите четири години. Макар че това е само част от необходимото, „се надяваме, че инвестицията ще мотивира повече правителства и компании да инвестират и в нови процеси".

Този план на Microsoft се вписва в писмото от четири страници на главния изпълнителен директор на Blackrock Лари Финк, изпратено до редица топ мениджъри през тази седмица. В писмото Финк заплашва надзорните и управителните съвети с тежки последици, ако не предоставят смислена информация за устойчивост или ако не въведат рамка за справяне с тези въпроси.

С амбициозната си програма Microsoft може би ще излезе от черния списък на влиятелния мениджър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още