IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крадци и шпиони дебнат в Силициевата долина

Кражбата на интелектуална собственост е проблем в региона още от началото на 90-те

10:39 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на миналогодишните коледни празници, мъж разби централата на Adara Networks в Сан Хосе, използвайки копия на физическите и електронни ключове на софтуерната компания, пише Bloomberg. Разследващи тогава коментираха, че крадецът е знаел много добре какво търси, тъй като е оставил непокътнати цели редици от бюра, отрупани с електроника и ценни предмети. Той се насочил право към лабораторията, където се намира центърът с базата данни на Adara. За щастие на ръководството, крадецът активирал алармата и избягал, без да източи нужната му информация.

Според изпълнителния директор на Adara Networks - Ерик Джонсън - случаят е по-сериозен от обикновена кражба. Компанията развива нова мрежа, която може да е атрактивна за много страни, които се опитват да завземат телекомуникационния пазар. След пробивът в сигурността, Джонсън нареди да се претърси цялата сграда за подслушвателни устройства, в случай че някое външно правителство опитва да шпионира. Ръководството на Adara дори разпрати електронно писмо до служителите си, в което ги уведомява за инцидента и ги моли за повече бдителност.

Кражбите и корпоративния шпионаж не са новост в Силицевата долина. Година преди случката в Adara, крадец нахлу с взлом в офисите на конкурентната Nicira. Тогава бе откраднат настолният компютър на един от главните софтуерни инженери на фирмата, който съдържал изключително ценни софтуерни кодове. Имайки предвид подбора на компании, както и познанията на крадците, Федералното бюро за разследване (ФБР) подозира Русия и Китай в планирането на кражбите.

През миналото десетилетие шпиони на КГБ са дебнели в барове, които били посещавани от софтуерни инженери от Силициевата долина. Това принудило ФБР да сформира таен екип, който да пази технологичните иновации, обявени за много важни за бъдещето на Америка, коментира Тери Търчи, бивш контраразузнавач от ФБР. Според Търчи по това време Русия, Китай, Индия, Израел и други са имали шпиони в Долината. Екипът официално е функционирал от 1994 до 1998 г., а в момента неговите функции са иззети от 12 контраразузнавачи, базирани в офиса на ФБР в Пало Алто.

Агентът на ФБР Кевин Фелън, който оглавява екипа, твърди, че чуждите шпиони атакуват както малки, така и големи компании. Те обръщали внимание дори на фирми, занимаващи се с проучването на пазарните ниши, за да откраднат някоя идея. След като си набележат определена интелектуална собственост, която си струва да бъде открадната, те започват да планират операцията. В повечето случаи тя е повече от лесна, тъй като по-малките компании разполагат с малки бюджети и сигурността им е на ниско ниво.

За да затруднят крадците, някои компании наемат специалисти по охрана, които се преструват на бандити и се опитват да влязат в сградата. Тестовете често включват "разходки" в офиса без идентификационен бадж, оставяне на заразена USB флашка на паркинга, която някой от служителите да пъхне в компютъра си, както и дори доставката на огромен куриерски пакет с човек с кислородна бутилка вътре. Последното обаче е рисковано, тъй като веднъж пакетът бил оставен в гореща стая и "специалистът" вътре едва не прегрял.

След пробива в системата от Adara били уволнени всички чистачи на сградата, а охраната започнала да носи оръжие, коментират служители на компанията. Изпълнителният директор дори наел частни детективи, които да прегледат записите от охранителните камери и да разпитат съседите. Така се стигнало до Андрю Мейдрид, който бил забелязан в кола в близост до офисите на Adara. Той наблюдавал сградата през нощта, но бил паркирал неправилно, което принудило работниците в съседна фирма да го помолят да премести колата. Същите снимали регистрационната табела.

Мейдрид е бивш IT консултант, лежал две години в затвор от 2009 до 2011 г. Той бил осъден за кражба на номера на кредитни карти. След като излязъл от затвора, Мейдрид продължил да безчинства в Долината. Оказало се, че от август 2012 до април 2013 г. той е проникнал в офисите на близо 40 компании в региона. "Всеки има нужда от хоби. Той е намерил своето и се забавлява," коментират прокурорът Том Флатъри от съда в окръг Санта Клара. Според него Мейдрид е изкопирал китайските шпиони, които търсели малки фирми без сериозна охрана. От полицията смятат, че той е откраднал информация за 400 000 долара. В момента Мейдрид е задържан под гаранция от 1 млн. долара и му предстои съдебно изслушване по-късно през месеца. Грозят го 29 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още